agenda

Masterclass Procedures in de Omgevingswet

21 November, Utrecht

€ 299,-

Deze masterclass gaat in op de veranderingen binnen het omgevingsrecht, zoals binnen de instrumenten, procedures en bevoegdheidsverdelingen, en legt uit waar deze precies uit bestaan en hoe het formele omgevingsrecht eruit zal gaan zien onder de Omgevingswet.

Inleiding

De Omgevingswet gaat voor grote veranderingen zorgen in het omgevingsrecht. De wetgever wil met de Omgevingswet onder meer een betere afstemming van ruimtelijke plannen realiseren en meer ruimte bieden aan lagere overheden bij het vaststellen van hun omgevingsbeleid. Dit leidt ertoe dat de formele kanten van het omgevingsrecht, zoals instrumenten, procedures, procedureregels en bevoegdheidsverdelingen, ingrijpend zullen veranderen. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het bestemmingsplan en doen het omgevingsplan en de omgevingsvisie hun intrede. Ook gaan de omgevingsvergunningprocedures op de schop.

Inhoud en resultaat

Het eerste deel van de masterclass bestaat uit een presentatie over onder meer de verschillende instrumenten en procedures die in de Omgevingswet en aanvullende regelgeving zijn opgenomen. Ook wordt gekeken naar het verantwoordelijke bestuursorgaan voor deze nieuwe instrumenten, procedures en de verdeling van taken en bevoegdheden. Daarnaast is er aandacht voor de wijze van coördinatie van procedures. De huidige wet- en regelgeving voorziet daar al in, maar dat wordt gewijzigd onder de Omgevingswet. Na het theoretische gedeelte is het tijd om op een interactieve manier met deze onderwerpen aan de slag te gaan. Daarbij zal veel ruimte zijn voor ervaringen en verwachtingen uit de praktijk.

Programma

De volgende onderwerpen zullen worden behandeld:

 • Korte introductie Omgevingswet
 • Presentatie over de volgende onderwerpen:
  • Kerninstrumenten van de Omgevingswet
  • Uitgangspunten procedureregels
  • Het Omgevingsbesluit
  • Verdeling taken en bevoegdheden
  • Bevoegd gezag omgevingsvergunning
  • Coördinatie van procedures
  • Betrokkenheid andere bestuursorganen
  • Procedures Omgevingsplan en Omgevingsvergunning
 • Ervaringen en verwachtingen uit de praktijk op interactieve wijze

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor ambtenaren bij overheden, bedrijfsjuristen en advocaten.

Workshopleiders

De masterclass wordt gegeven door Jan van der Grinten en Lieke Feenstra, beiden werkzaam als advocaat bij Kennedy Van der Laan in Amsterdam op de sectie Bestuursrecht. Jan van der Grinten is tevens als gastdocent verbonden aan de Universiteit Leiden. De sectie Bestuursrecht van Kennedy Van der Laan beschikt over veel expertise op het gebied van het omgevingsrecht. Zij heeft jarenlange ervaring met zowel het bijstaan van overheden, ondernemingen en organisaties in juridische procedures als het geven van advies over ingewikkelde omgevingsrechtelijke vraagstukken.

Datum, locatie en prijs

Dinsdag 21 november 2017, middag - 13.30 - 16.45 uur, Utrecht
Prijs: € 299,- (exclusief BTW)

Wilt u deze masterclass liever met uw hele team doen, dan kunnen wij de masterclass ook Incompany voor u organiseren. Vraag naar de mogelijkheden via de mail.

Documentatiemateriaal

Tijdens de masterclass ontvangt u de handouts van de presentaties.

Studie-uren

Voor deze masterclass kunt u 3 studie-uren rekenen.
Voor advocaten: door de verandering van het reglement in 2010 kan de advocaat nu zelf beoordelen of een masterclass bijdraagt aan zijn/haar vakbekwaamheid. Afhankelijk van het aantal studie-uren kan hij/zij zelf de opleidingspunten berekenen.

Inschrijven

Gerelateerd nieuws

Invoeringswet Omgevingswet, Tekst en Toelichting

→ Lees meer

Deze workshop liever incompany?

Wilt u deze workshop liever op-maat met uw hele team doen, dan kunnen wij de workshop ook Incompany voor u organiseren!

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in