Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Aedes voorstander veranderingen aansprakelijkheidsverdeling bouw

Minister Blok wil de positie van de opdrachtgever verbeteren bij de verdeling van aansprakelijkheid in de bouw. Daarom heeft hij wijzigingen voorgesteld in het Burgerlijk Wetboek als onderdeel van het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Op 20 mei 2015 is er in de Tweede Kamer een schriftelijk overleg over deze stelselwijziging voor bouwregelgeving. In een brief aan de Tweede Kamer bepleit Aedes de voorgestelde veranderingen.

Aedes 19 mei 2015

MinisterBlok wil de positie van de opdrachtgever verbeteren bij de verdeling vanaansprakelijkheid in de bouw. Daarom heeft hij wijzigingen voorgesteld in hetBurgerlijk Wetboek als onderdeel van het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor hetBouwen. Op 20 mei 2015 is er in de Tweede Kamer een schriftelijk overleg overdeze stelselwijziging voor bouwregelgeving. In een brief aan de Tweede Kamerbepleit Aedes de voorgestelde veranderingen.

De voorgestelde wijzigingen in het BW geven opdrachtgevers een sterkerepositie en regelen dat marktpartijen, zoals aannemers, zelf verantwoordelijkzijn voor kwaliteitsbewaking en de zorg dat een gebouw aan de wettelijke eisenvoldoet. Een van de veranderingen is de verruiming van het begrip verborgengebrek tot alle gebreken die optreden na de oplevering en die niet zijn vermeldin het proces verbaal.

Duidelijke aansprakelijkheid

De aanpassingen zorgen ervoor dat de aansprakelijkheid van de aannemer duidelijkis geformuleerd en de discussie over de vraag of er sprake is van een verborgengebrek daarmee tot het verleden behoort.

Aedes is een groot voorstander van deze veranderingen en vindt evenals deminister dat dit voorstel leidt tot een evenwichtigereverantwoordelijkheidsverdeling tussen de partners in de bouw. En dat komtuiteindelijk ten goede aan de huurders of kopers van woningcorporaties die vrijvan gebreken willen wonen.

Download:

Artikel delen