Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Asbest op het dak? Het verbod, de handhaving en de subsidiemogelijkheden

In deze bijdrage zullen, na een korte weergave van de wijziging van het Avb 2005, de huidige handhavingsbevoegdheden van gemeenten worden geschetst. Voorts zullen de subsidiemogelijkheden worden besproken voor de verwijdering van asbesthoudende dakbedekking.

1 februari 2016

Nieuws

Sinds 1 juli 1993 is de toepassing van asbest verboden. Vóór de invoering van dit verbod is asbest veelvuldig verwerkt in bouwmaterialen die vandaag de dag nog aanwezig zijn in bouwwerken. Voor zover de asbestvezels vastzitten in het materiaal (hechtgebonden) vormen de asbestvezels geen gevaar voor de volksgezondheid. Asbest levert met name gevaar op indien de hechtgebonden vezels vrijkomen van het materiaal waarin het is verwerkt. Asbestvezels kunnen vrijkomen bij brand, instorten van bouwwerken en bij het bewerken en verwijderen van asbesthoudend materiaal. Daarnaast kunnen asbestvezels vrijkomen doordat asbesthoudende dakbedekking - door onder meer weersinvloeden - verweerd raakt. Deze laatste omstandigheid heeft ertoe geleid dat de staatssecretaris van infrastructuur en milieu (hierna: staatssecretaris) het nodig acht, om het voorhanden hebben van asbesthoudend materiaal als dakbedekking per 1 januari 2024 te verbieden. De staatssecretaris heeft daartoe het ontwerpbesluit tot wijziging van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 (hierna: de wijziging van het Avb 2005) voorgelegd aan de Tweede Kamer. In de nota van toelichting van de wijziging van het Avb 2005 is aangegeven dat op dit moment nog ongeveer 120 miljoen m2 asbestdaken aanwezig zijn. In de agrarische sector is asbest met name toegepast als dakbedekking in asbestcementgolfplaten, ook wel ABC-golfplaten genoemd. Op grond van de nota van toelichting blijkt dat 75% (circa 90 miljoen m2) van het totale oppervlakte asbestdaken aanwezig is in de agrarische sector. Het verbod lijkt dan ook voornamelijk de agrarische sector te treffen.

Mr. P.J.G Goumans en mr. ing. P.W.H. Herder schrijven het artikel Asbest op het dak? Het verbod, de handhaving en de subsidiemogelijkheden. Dit artikel is gepubliceerd in Agr.r. 2016/2. Wilt u het gehele artikel lezen, dan kunt u het

hier

downloaden.

Artikel delen