Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Asbestverwijdering zonder onnodige overlast voor huurders

De huurders van Triada zaten gewoon op de bank, terwijl asbest uit hun huis werd verwijderd. De Gelderse woningcorporatie hanteert een gloednieuwe werkmethode waardoor bewoners niet meer hun huis uitmoeten. Ook mannen in witte pakken komen er niet aan te pas.

Aedes 26 september 2017

Als eerste hebben we in Emst met deze methode van MiniContainment bijvoorbeeld de doorvoeren van toiletten verwijderd, vertelt Jan Hissink, asbestcoördinator bij Triada. De asbestverwijderaars hebben daarvoor een kleine doorzichtige kast over de te saneren plekken heen gezet, een soort couveuse. Via handschoenopeningen kunnen de werklui binnenin de kast werken en de asbesthoudende materialen inpakken. Een stofzuiger met een speciaal filter zuigt ondertussen de vrijkomende asbestvezels op. Deze stofzuiger zorgt ook voor de onderdruk in de kast. Na de sanering wordt er een luchtmeting uitgevoerd met een optische microscoop. Hissink: Dat kan ter plekke en gaat veel sneller. Zodra de eindmeting is goedgekeurd, mag de MiniContainment verwijderd worden.

Strengere regels

Asbestsanering moet zorgvuldig gebeuren. Sinds 1 januari 2017 gelden er strengere regels. Met de nieuwe methode is het niet meer altijd nodig dat de hele ruimte in containment (afgeschermde luchtdichte ruimte) wordt genomen. Bij de traditionele methode moet na het schoonmaken van de ruimte nog worden gecontroleerd of de ruimte vrij van asbest is. Deze controle van de luchtfilters op asbest gebeurt dan met een elektronenmicroscoop waarvan er maar een paar in Nederland zijn. Een tijdrovende bezigheid. Door de verzwaarde eisen stond een pomp dan wel eens acht uur te pompen voordat de resultaten bekend waren, aldus Hissink. Zowel het pompen duurde langer, als het wachten op de uitslag. En zolang er nog geen uitslag was, moest er gepompt blijven worden. Dat gaf voor huurders de meeste overlast. Met MiniContainment past het hele proces binnen één werkdag.

Volgens Hissink is deze nieuwe methode een uitkomst. Bewoners hoeven niet zoals voorheen hun hele kamer leeg te halen, maar slechts een meter rond de werkplek waar de kast komt te staan. De verwijderaars kunnen heel snel aan de slag. En omdat ze dus niet in contact komen met asbest zijn ook beschermende kleding en een decontaminatie-unit niet nodig. Ook dat geeft allemaal tijdwinst waardoor bewoners veel minder overlast hebben.

De methode is ook heel goed toepasbaar bij het verwijderen van asbest bij vensterbanken en dorpels. Hissink: Bij elke toepassing komt er een op maat gemaakte kast aan te pas. Volgend jaar heeft Triada een project op stapel staan waarbij dorpels moeten worden vervangen. Die zijn allemaal van hetzelfde formaat en dan kunnen we de kast steeds opnieuw gebruiken.

De methode is zeker niet overal en voor alle verwijderingen toepasbaar. Het ontwerp is nu geschikt voor ongeveer 15 toepassingen, zoals hitteschildjes, koordjes, doorvoeren, vensterbanken, luchtkanalen, drempels en panelen. Hissink: Voor het verwijderen van asbesthoudende rioolbuizen in de kruipruimte kun je deze MiniContainment-methode bijvoorbeeld niet gebruiken.

Artikel delen