Op 17 juni 2014 is het wetsvoorstel Omgevingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. De Omgevingswet is de basis van een ingrijpende herziening van het omgevingsrecht en meerdere wetten op het terrein van milieu en ruimtelijke ordening worden samengevoegd. De Wet bodembescherming, sinds de jaren '80 het wettelijk regime voor bodembescherming- en sanering, wordt op dit moment nog niet in de nieuwe Omgevingswet geïntegreerd maar volgt later. Vooruitlopend daarop wordt de Wet bodembescherming gemoderniseerd waarbij een ontwikkeling van saneringsbeleid naar ruimtelijk en economisch ontwikkelingsbeleid op gebiedsniveau zal plaatsvinden en een koppeling wordt gelegd met een duurzame ontwikkeling van de boven- en ondergrond (het project ""Wet- en regelgeving van het uitvoeringsprogramma Bodemconvenant"").
Op 17 juni 2014 is het wetsvoorstel Omgevingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. De Omgevingswet is de basis van een ingrijpende herziening van het omgevingsrecht en meerdere wetten op het terrein van milieu en ruimtelijke ordening worden samengevoegd. De Wet bodembescherming, sinds de jaren '80 het wettelijk regime voor bodembescherming- en sanering, wordt op dit moment nog niet in de nieuwe Omgevingswet geïntegreerd maar volgt later. Vooruitlopend daarop wordt de Wet bodembescherming gemoderniseerd waarbij een ontwikkeling van saneringsbeleid naar ruimtelijk en economisch ontwikkelingsbeleid op gebiedsniveau zal plaatsvinden en een koppeling wordt gelegd met een duurzame ontwikkeling van de boven- en ondergrond (het project "Wet- en regelgeving van het uitvoeringsprogramma Bodemconvenant").
Omdat de bodem een onmisbaar element is van de fysieke leefomgeving kan het natuurlijk niet anders dan dat in het wetsvoorstel voor de Omgevingswet ook relaties zijn gelegd met bodembeschermingsrecht. Uitgangspunt van de Omgevingswet is het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving en dat omvat in ieder geval ook de bodem (art. 1.2, lid 2 onder e). In de bijlage bij de wet wordt voor de definitie van het begrip bodem aangesloten bij de definitie uit de Wet bodembescherming ("
het vaste deel van de aarde met de zich daarin bevindende vloeibare en gasvormige bestanddelen en organismen
"). In de toelichting op het wetsvoorstel is aangegeven dat in het traject van de inbouw van die wet in de Omgevingswet zal worden bezien of deze begripsbepaling aanscherping vereist.
Het wetsvoorstel bevat de mogelijkheid om op provinciaal niveau en rijksniveau instructieregels te stellen ten aanzien van de bescherming van bodem en grondwaterkwaliteit (hoofdstuk 2 van het wetsvoorstel). De door de provincie te stellen regels kunnen zich richten tot gemeenten om bepaalde regels in het gemeentelijke omgevingsplan op te nemen die het beschermen van de bodem in grondwaterbeschermingsgebieden effectueren. Het Rijk heeft de mogelijkheid om instructieregels op te stellen ten aanzien van onder meer de Grondwaterrichtlijn en de Kaderrichtlijn water (art. 2.26).
Op grond van artikel 4.22 van de voorgestelde Omgevingswet kan het Rijk algemene regels stellen ten aanzien van milieubelastende activiteiten, waaronder regels voor bodembescherming. Thans is deze mogelijkheid ook al aanwezig, bijvoorbeeld de preventieve milieuregels ter bescherming van de bodem die de artikelen 6 tot en met 12a van de Wet bodembescherming als basis hebben (onder meer het Besluit bodemkwaliteit en Besluit bodemenergiesystemen). Alle bestaande algemene regels zullen uiteindelijk geïntegreerd worden in een viertal AMvB's op grond van de Omgevingswet.
Hoe bodembescherming in de Omgevingswet een plaats krijgt is vooralsnog dus niet duidelijk. Wel staat vast dat een aparte wet op termijn niet meer nodig wordt geacht en dat bodembescherming en bodemkwaliteit een regulier onderdeel gaan vormen van milieu- en ruimtelijk ordeningsbeleid. Uitgangspunt is dat alle bestaande gevallen van ernstige bodemverontreiniging binnen een aantal jaar gesaneerd worden (liefst in combinatie met gebiedsontwikkeling) en dat voortaan alle aandacht kan worden gericht op het behoud van een schone bodem.
Klik
hier
voor alle artikelen van
Tjeerd van der Meulen
Gerelateerde informatie:
Voor een toelichting op de Omgevingswet:
Juni 2014 - Indiening wetsvoorstel Omgevingswet bij de Tweede Kamer