Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Energieprestatie: Indicatoren BENG vervangen op termijn EPC

Toekomstige eisen aan bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) gepubliceerd.

BNA 18 januari 2016

Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een handreiking ontwikkeld welke de bepaling van de BENG-indicatoren uit de EPC- berekening toelicht.

Met de handreiking kun je de huidige EPC-berekening voor nieuwe gebouwen vertalen naar de komende BENG-eisen. Zo krijg je inzicht of jouw gebouw klaar is voor de eisen van de toekomst.

In

de brief

aan de Tweede Kamer van 2 juli 2015 zijn de eisen aan bijna-energieneutrale gebouwen gepubliceerd. De energieprestatie wordt uitgedrukt in drie BENG-indicatoren en deze vervangen op termijn de EPC als indicator. De drie eisen zijn:

  • De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar

  • Het maximale primair energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar

  • Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

In dezelfde brief aan de Tweede Kamer is aangekondigd dat de bepaling van de energieprestatie zal veranderen in het kader van de modernisering van de bouwregelgeving. Tot dit gereed is, kunnen de BENG-indicatoren bepaald worden uit de deelresultaten van de EPC-berekeningen volgens NEN 7120.

De hoogte van de eis verschilt per gebruiksfunctie. Een overzicht van de eisen, de handreiking en ook een bijbehorende excel om een berekening van de BENG-indicatoren uit te kunnen voeren, vind je op

www.rvo.nl/BENG

.

Artikel delen