Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Enkele wijzigingen in bijlage II Bor in werking getreden

Op 8 september is het Besluit van 14 augustus 2015 tot aanvulling van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet en van de bijlagen I en II bij de Crisis- en herstelwet (tiende tranche) en tot wijziging van het Besluit Omgevingsrecht gepubliceerd.

VBWTN 15 september 2015

Op 8 september is het Besluit van 14 augustus 2015 tot aanvulling van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet en van de bijlagen I en II bij de Crisis- en herstelwet (tiende tranche) en tot wijziging van het Besluit Omgevingsrecht gepubliceerd.

Met deze publicatie wijzigen ook een paar artikelen in bijlage II van het Bor.

In artikel 5 lid 9 is toegevoegd dat gebruik van bouwwerken ook buiten de bebouwde kom mag worden gewijzigd voor zover het betreft een logiesfuncties voor de opvang van asielzoekers of andere categorieën vreemdelingen. Hiermee is het dus mogelijk ook in het buitengebied bijvoorbeeld een oude kazerne met een reguliere procedure qua gebruik te wijzigen tot AZC.

De tweede wijziging betreft het voorkomen van mantelzorg binnen BEVI zones. Hiervoor is in artikel 5 lid drie lid 22 van artikel 2 toegevoegd aan de categorie waar vergunningvrij bouwen en/of gebruik is toegestaan

De wijziging betreft verder nog een aantal aangewezen projecten en nog een kleine maar voor gemeenten wel gevolg hebbende wijziging van artikel 3.1 van het Bor. waarbij ruimtelijk belang is gewijzigd in belang en het bevoegd gezag voor een asielzoekerscentrum, als deze valt onder de noemer provinciaal belang is weggehaald bij Burgemeester en Wethouders en is overgedragen aan Gedeputeerde Staten van de provincie. Hiermee kan de provincie besluiten op een aanvraag als bijvoorbeeld de gemeente hier niet aan mee zou willen werken.

Artikel 3.1. Ruimtelijke ordening

Gedeputeerde staten van de provincie waar het project in hoofdzaak zal worden of wordt uitgevoerd, zijn bevoegd te beslissen op een aanvraag indien het project bestaat uit activiteiten als bedoeld in:

a. artikel 2.1, eerste lid, onder a, b, c of g, van de wet in gevallen waarin toepassing is gegeven aan artikel 3.26, vierde lid, van de Wet ruimtelijke ordening;

b. artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de wet en waarbij ten behoeve van de verwezenlijking van een project van provinciaal belang, met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2°, voor zover het betreft de opvang van asielzoekers of andere categorieën vreemdelingen, en onder 3°, van de wet, van het bestemmingsplan of de beheersverordening wordt afgeweken.

Zie hier het staatsblad waar bovenstaande in is gepubliceerd.

Artikel delen