Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Herziening Woningwet: concept-AMvB naar Tweede Kamer

Minister Blok heeft op donderdag 24 juli 2014 de concept-AMvB die hoort bij de novelle naar de Tweede Kamer verzonden. De AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) is een besluit van de regering, waarin de details van de in de novelle voorgestelde herziening van de Woningwet zijn vastgelegd.

Aedes 24 juli 2014

MinisterBlok heeft op donderdag 24 juli 2014 de concept-AMvB die hoort bij de novellenaar de Tweede Kamer verzonden. De AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) is eenbesluit van de regering, waarin de details van de in de novelle

voorgesteldeherziening van de Woningwet

zijn vastgelegd.

Scheiding, governance en werkdomein

In de AMvB worden veel onderwerpen uit de wet uitgewerkt, zoals deadministratieve of juridische scheiding van woningcorporaties in een DAEB-deel(vooral sociale huurwoningen) en een niet-DAEB-deel (zoals het bouwen vanmiddeldure huur- en goedkope koopwoningen in gemengde wijken). Een ander punt isgovernance, bijvoorbeeld een toets van geschiktheid voor bestuurders encommissarissen. Een derde punt in de AMvB is de aanscherping van het werkdomeinvan corporaties.

Onderzoek

Aedes heeft de afgelopen tijd over verschillende onderdelen van de concept-AMvBmet het ministerie van gedachten gewisseld en daar leden bij betrokken. Inaugustus wordt onderzocht hoe de voorstellen in de novelle en de AMvB in depraktijk werken. Aedes brengt in samenwerking met een aantal corporaties inkaart wat deze wijzigingen voor hen betekenen. Dit onderzoek wordt begeleid dooreen externe commissie, bestaande uit Jan van der Schaar, Marry de Gaay Fortmanen Kees Koedijk.

Rapportage

De begeleidingscommissie krijgt de opdracht om de haalbaarheid en deuitvoerbaarheid te onderzoeken van de nieuwe wet en de AMvB. De commissieonderzoekt niet alleen de wet en de AMvB op zichzelf, maar ook de combinatie metzaken als de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel en dehuursombenadering. Een eerste analyse van de knelpunten zal klaar zijn voordatde Tweede Kamer op 4 september met een rondetafelgesprek start met debehandeling van de novelle.

Input van leden gewenst

Aedes hoort graag wat haar leden van de concept-AMvB vinden. Daarvoor heeft zeeen e-mailadres geopend:

consultatieamvb@aedes.nl

. Reagerenkan tot en met 15 augustus.

Praktische documentatie

Artikel delen