Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Huiseigenaren vragen hulp en houvast bij asbestsanering

Vereniging Eigen Huis wil dat huiseigenaren met asbestdaken hulp en houvast krijgen als zij het dak van hun woning willen saneren. Nu lopen zij nog tegen tal van organisatorische en financiële problemen aan.

Vereniging Eigen Huis 4 oktober 2017

Er is dringend behoefte aan een praktisch en doordacht plan van aanpak dat mensen bij deze ingrijpende klus hulp en handelingsperspectief biedt. Vereniging Eigen Huis vraagt staatssecretaris Dijksma om hier samen met gemeenten en professionele partijen haast mee te maken. Woensdag 4 oktober is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over asbestsanering van daken.

Asbestsanering nu organisatorisch te complex

Asbestdaken op rijtjeswoningen moeten in één keer worden aangepakt. Het is technisch, financieel en om gezondheidsredenen onwenselijk en heel lastig om een of enkele woningen over te slaan. Nu komt de organisatie van een collectieve aanpak door eigenaar-bewoners neer op de schouders van enkele vrijwilligers. Als die er niet in slagen om iedereen mee te krijgen, loopt daardoor de sanering van een heel woningblok vast. Ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) vraagt om een gecoördineerde aanpak. De gemeenten zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers die aan de saneringsverplichting moeten voldoen.

Passende subsidie nodig bij asbestsanering

Vereniging Eigen Huis wil een saneringsaanpak die huiseigenaren gerichte hulp biedt. Daarbij hoort een subsidieregeling met toereikende bedragen. De huidige vergoeding van 4,50 per vierkante meter is slechts een schijntje van de kosten die huiseigenaren krijgen gepresenteerd. Het verwijderen van een asbestdak en het aanbrengen van een nieuw dak bedragen al 5.000 per woning, waarvoor slechts 320 aan subsidie wordt verstrekt.

Meer informatie over saneringskosten van asbestdaken

Combinatie met energiebesparing

Het verwijderen van een asbestdak is het uitgelezen moment om de woning te isoleren. Isolatie helpt energie te besparen en past in de klimaatdoelstelling van de overheid. Daarom is het verstandig om nu een combinatieregeling te maken met dakisolatie en zonnepanelen. Een dergelijke regeling bestaat al voor agrarische gebouwen.

Geen BTW bij asbestsanering

Vereniging Eigen Huis vindt dat asbestsanering moet worden vrijgesteld van BTW. Het zou ongepast zijn als huiseigenaren een toeslag van 21% moeten betalen terwijl zij voldoen aan de opgelegde asbestsanering.

Artikel delen