Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Invoering PAS stap weer stapje dichterbij

Op 25 april jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel tot wijziging van de Natuurbeschermingswet dat voorziet in verbeteringen met betrekking tot de invoering van de programmatische aanpak voor de stikstofdepositie (‘PAS’). Daarmee is de invoering van de PAS weer een stapje dichterbij.

29 april 2014

Op 25 april jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel tot wijziging van de Natuurbeschermingswet dat voorziet in verbeteringen met betrekking tot de invoering van de programmatische aanpak voor de stikstofdepositie (PAS). Daarmee is de invoering van de PAS weer een stapje dichterbij.

De Tweede Kamer heeft een aantal amendementen aangenomen, waarvan het amendement dat door de staatssecretaris naar aanleiding van de voorlichting van de Raad van State werd ontraden wegens strijd met de Vogel-en Habitatrichtlijnen. Het gaat om het amendement dat ertoe strekt dat extern salderen ook onder de PAS mogelijk blijft.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Het is de verwachting dat deze in mei de behandeling van het wetsvoorstel voortzet.

Het is de planning dat later dit jaar met de PAS van start wordt gegaan. Dat schreef staatssecretaris Dijksma op 1 april aan de Tweede Kamer. In

deze brief

is de staatssecretaris ook ingegaan op de kritiek die de VNG heeft op de invoering van het PAS. De staatssecretaris blijft van mening dat om te voldoen aan het vereiste dat de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan vooraf moet zijn zeker gesteld, bij de vaststelling van het bestemmingsplan verzekerd moet zijn dat alle ontwikkelingsruimte die gedurende de geldingsduur van het lopende programma aanpak stikstof benodigd is voor de uitvoering van het plan, ook inderdaad beschikbaar kan worden gesteld. Dat kan door de benodigde ruimte voor projecten van maatschappelijk belang te reserveren, of door zich ervan te vergewissen dat er bij de verwachte ontwikkelingen voldoende ontwikkelingsruimte beschikbaar zal zijn en door afspraken te maken over de beschikbaarstelling van ontwikkelingsruimte in volgende perioden van het programma aanpak stikstof, aldus de staatssecretaris. De gemeente zal volgens de staatssecretaris hierover contact moeten opnemen met het bevoegde gezag voor de toestemming, in het algemeen Gedeputeerde Staten.

Door

mr. V.A. Textor (Vera), Nysingh

Gerelateerde info:

Artikel delen