Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Inwerkingtreding wijziging Wabo (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving)

Met ingang van 14 april 2016 is de wet Verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) in werking getreden. Reeds in 2009 hebben de VNG en het Rijk afspraken gemaakt om de uitvoering van de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving (VTHtaken) op het gebied van het omgevingsrecht structureel te verbeteren.

Chantal van Mil 13 mei 2016

Deze afspraken betreffen:

  • het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering van de VTH-taken;

  • de vorming van een landsdekkend netwerk van regionale omgevingsdiensten;

  • de verbetering van de samenwerking en informatie-uitwisseling bij de handhaving in de bestuurlijke kolom enerzijds en tussen de bestuurlijke en strafrechtelijke kolom anderzijds;

  • het vereenvoudigen van de bevoegdheidsverdeling tussen de overheden door verdere decentralisatie;

  • het verminderen van de bestuurlijke drukte door versobering van het interbestuurlijk toezicht.

Een belangrijk onderdeel ziet op het wettelijk borgen van de behaalde resultaten en tegelijkertijd het scheppen van de randvoorwaarden en condities voor een bestendig effectief en efficiënt functioneren van het gemoderniseerde VTH-stelsel. Deze wet wijzigt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo) ter zake van de verbetering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (hierna: wet VTH).

Om de kwaliteitsbevordering en samenwerking te bevorderen dienen ingevolge de wet VTH Gedeputeerde staten en burgemeester en wethouders van de gemeenten die behoren tot een regio als bedoeld in artikel 8 van de Wet veiligheidsregios of tot een kring van daartoe bij regeling van de minister van I&M en van de minister van Veiligheid en Justitie aangewezen gemeenten, voor die regio of kring, onderscheidenlijk voor meerdere regios, onderscheidenlijk kringen, een omgevingsdienst in te stellen (artikel 5, lid 1, Wabo). Bij algemene maatregel van bestuur worden taken aangewezen die in ieder geval in het verband van een omgevingsdienst worden uitgevoerd.

Zo spoedig mogelijke inwerkingtreding

Met de inwerkingtreding van de wet VTH met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin dit besluit wordt gepubliceerd, wordt afgeweken van de vaste verandermomenten en van de invoeringstermijn. Deze afwijkingen zijn gerechtvaardigd omdat dit, gelet op de doelgroep, aanmerkelijke ongewenste publieke nadelen voorkomt (aanwijzing 174, onder 4, onder a, van de aanwijzingen voor de regelgeving).

Het is van belang dat de in de praktijk reeds sinds geruime tijd functionerende omgevingsdiensten zo spoedig mogelijk een wettelijke grondslag krijgen. Daarmee wordt de continuïteit van de omgevingsdiensten geborgd en wordt het risico weggenomen dat individuele gemeenten zich uit de omgevingsdiensten terugtrekken. Het belang van een spoedige inwerkingtreding is ook tijdens

de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer

benadrukt.

Tijdens

de behandeling in de Tweede Kamer

is ook aangegeven dat de netwerkomgevingsdiensten zich zullen moeten herpositioneren als openbaar lichaam in de zin van de Wet gemeenschappelijke regelingen. Artikel X, dat het overgangsrecht voor die omgevingsdiensten regelt, zal met ingang van 1 januari 2018 vervallen. De omgevingsdiensten krijgen hiermee voldoende tijd om zich om te vormen tot openbaar lichaam.

Met de inwerkingtreding van de wet VTH is ook een wijziging van de Regeling omgevingsrecht in werking getreden, waarin bestaande «kringen van gemeenten» worden aangewezen op grond van artikel 5.3, eerste lid, van die wet.

Deze «kringen van gemeenten» hebben per kring een omgevingsdienst ingesteld waarmee wordt afgeweken van de gewenste situatie, namelijk dat de omgevingsdienst samen valt met een of meer veiligheidsregios.

Wijzigingen Besluit omgevingsrecht op later tijdstip in werking

De wijziging van het Besluit omgevingsrecht waarvoor een aantal artikelen van de wet VTH de grondslag vormt, zal op een later tijdstip in werking treden. Deze artikelen van de wet VTH bieden voldoende basis voor de huidige artikelen van hoofdstuk 7 van het Besluit omgevingsrecht die oorspronkelijk waren gebaseerd op artikel 5.3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, zoals dat luidde voor het tijdstip van inwerkingtreding van de wet VTH.

Zie:

Stb. 2016, nr. 139

Zie voor de achtergrond van deze wet ook het artikel dat ik hierover schreef voor Tijdschrift voor Sactierecht & onderneming, nr.4, oktober 2015:

Het wetsvoorstel 'Verbetering

Vergunningsverlening, Toezicht en Handhaving': verbetering uniformiteit en vermindering van

fragmentatie

Artikel delen