Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamer akkoord met wijziging Woningwet voor versterking handhavingsinstrumentarium

Kamer akkoord met wijziging Woningwet voor versterking handhavingsinstrumentarium

Rijksoverheid 1 mei 2014

Het wetsvoorstel bevat een aantal wijzigingen waardoor bestaande instrumenten vereenvoudigd worden. Het gaat om de instrumenten waarin de mogelijkheid bestaat een pand te (laten) sluiten en het beheer over te nemen.

De eigenaar van een bouwwerk moet in ieder geval onderzoek doen naar de staat van zijn bouwwerk, als het behoort tot de categorieën bouwwerken waarvan is vast komen te staan dat die een gevaar voor de gezondheid of de veiligheid kunnen opleveren. Die categorieën komen te staan in een ministeriële regeling. Daarbij kunnen ook eisen aan het onderzoek worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer het onderzoek gedaan moet worden en waar het aan moet voldoen. De regeling kan worden ingevuld als zich in de toekomst bijvoorbeeld een incident voordoet waarvan vaststaat dat dit elders bij eenzelfde bouwwerk ook kan gebeuren. Ten slotte wordt een bestuurlijke boete geïntroduceerd voor overtredingen van het Bouwbesluit 2012. De boete kan worden opgelegd als het Bouwbesluit wordt overtreden en in de twee jaar voorafgaand aan die overtreding al een overtreding op dit terrein is begaan.

Dit wetvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Pas na beantwoording van de vragen die VVD en CDA hebben naar aanleiding van het voorstel wordt de procedure voortgezet. Het is dus nog niet bekend wanneer de Eerste Kamer over dit voorstel zal stemmen. Als die ook instemt met het voorstel kan de wet in werking treden. Of dat nog dit jaar kan is nu nog onzeker.

Gerelateerde info:

Artikel delen