Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nadeelcompensatie en planschade onder de Omgevingswet

Onlangs is het voorontwerp van de Invoeringswet Omgevingswet gepubliceerd. Dit voorontwerp bevat een nieuwe regeling voor nadeelcompensatie die onder meer de planschaderegeling uit de Wet ruimtelijke ordening en de schaderegelingen uit de Tracéwet en Waterwet moet gaan vervangen. Het voorontwerp beoogt diverse belangrijke wijzigingen door te voeren ten opzichte van de bestaande regelingen.

13 februari 2017

Zo is het de bedoeling dat bij zogenaamde indirecte schade pas op een later moment een verzoek om nadeelcompensatie kan worden gedaan en dat bij de vaststelling van de schade een vergelijking wordt gemaakt tussen de oude en nieuwe feitelijke situatie in plaats van tussen de maximale mogelijkheden onder het oude en nieuwe planologische regime. Ook wordt bij het leerstuk van het normale maatschappelijke risico een verhoogde drempel van 5% van de waarde van een onroerende zaak voorgesteld, zodat een waardedaling van 5% of minder in ieder geval voor rekening van de eigenaar blijft.

Dirk Sanderink heeft recent voor de Vereniging voor Onteigeningsrecht (VvOR) een lezing gegeven over het voorontwerp voor de nieuwe nadeelcompensatieregeling. De presentatie kunt u

hier

raadplegen.