Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwe infographics: wie is bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning?

"Als u een omgevingsvergunning nodig hebt, wie beslist dan over uw aanvraag? De Omgevingswet hanteert als hoofdregel: de gemeente. Het Omgevingsbesluit regelt de uitzonderingen op deze regel. In een nieuwe serie infographics laten we voor vier praktijksituaties zien wie bevoegd gezag is voor vergunningen voor de uitbreiding van een bedrijf en hoe de aanvraag verloopt."

Rijksoverheid 9 juni 2017

Het Omgevingsbesluit bevat een heldere en sluitende regeling voor het beslissen op aanvragen van vergunningen. Uitgangspunt is dat de gebruiker centraal staat: één loket, één bevoegd gezag en één besluit. Voor bijna ieder initiatief mag de initiatiefnemer één gecombineerde aanvraag indienen voor alle vergunningplichtige activiteiten. Hiervoor verleent één bevoegd gezag één vergunning of verleent één coördinerend bestuursorgaan een gecoördineerde vergunning. Dat scheelt administratieve lasten en bestuurlijke drukte.

Deze werkwijze dwingt het bevoegd gezag bovendien tot een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Het bevoegd gezag maakt een integrale afweging, waarbij de beoordelingsregels voor alle relevante vergunningplichtige activiteiten worden toegepast.

Downloads:

Artikel delen