Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwe wet- en regelgeving per 1 juli 2015

De vaste verandermomenten voor wetten zijn 1 januari en 1 juli van elk jaar. Per 1 juli 2015 zijn wederom veel wijzigingen in wet- en regelgeving in werking getreden. In dit blogbericht volgt een overzicht van de belangrijkste veranderingen op het gebied van het algemeen bestuursrecht en het omgevingsrecht.

2 juli 2015

De vaste verandermomenten voor wetten zijn 1 januari en 1 juli van elk jaar. Per 1 juli 2015 zijn wederom veel wijzigingen in wet- en regelgeving in werking getreden. In dit blogbericht volgt een overzicht van de belangrijkste veranderingen op het gebied van het algemeen bestuursrecht en het omgevingsrecht.

Omgevingsrecht

1. Stikstof omlaag in Natura 2000-gebieden: inwerkingtreding PAS

Nederland kent ruim 160 Natura 2000-gebieden; gebieden die behoren tot een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In de meeste van deze natuurgebieden is een overschot aan stikstofdepositie, wat schadelijk is voor de aldaar beschermde natuurwaarden. De hoeveelheid stikstofdepositie moet daarom omlaag gebracht worden. Met een pakket maatregelen, de programmatische aanpak stikstof (PAS), wordt dit beoogd te bewerkstelligen. De PAS is 1 juli 2015 in werking getreden.

Zie voor meer informatie over de PAS het blogbericht:

Opgepast: de PAS is vastgesteld en in werking!

2. De weg vrij voor nieuwe offshore windparken: Wet windenenergie op zee

Om de doelstellingen voor duurzame energie te kunnen bereiken, zullen er nieuwe windparken op zee worden gerealiseerd. Met de Wet windenergie op Zee wordt het realiseren van windparken op zee vergemakkelijkt, met kortere doorlooptijden, lagere risicos en lagere instapkosten. De Wet windenergie op zee is 1 juli 2015 in werking getreden.

Zie voor meer informatie over deze wet en de gevolgen voor de praktijk het blogbericht:

Wet windenergie op zee in werking per 1 juli 2015

.

3. Diverse wijzigingen in het Bouwbesluit

Het Bouwbesluit 2012 is per 1 juli 2015 gewijzigd (

Stb.

2015, 249

). Er vindt zowel versoepeling als verzwaring van regels plaats. Zo gelden lagere eisen voor studentenwoningen en voor particulieren die hun eigen huis willen bouwen, en hogere eisen voor de rolstoeltoegankelijkheid van een openbaar gebouw.

Zie voor meer informatie over de wijzigingen in het Bouwbesluit de

website van de rijksoverheid

.

4. Weer 21% btw voor arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen

Het is al veel in het nieuws geweest, maar per 1 juli 2015 is het dan toch echt gedaan met de meeste tijdelijke btw-verlagingen voor renovatie en herstel van woningen. Voor een groot deel van de werkzaamheden geldt weer een btw-tarief van 21%. Het lage btw-tarief van 6% geldt nog wel voor sommige werkzaamheden, zoals voor het schilderen, stukadoren en isoleren van woningen ouder dan 2 jaar.

Zie voor meer informatie over de btw-wijzigingen de

website van de rijksoverheid

.

5. Woonschepen bij gezoneerde industrieterreinen en inrichtingen: langere overgangstermijn en hogere geluidsnorm

Sinds 2012 worden woonschepen als geluidsgevoelig object aangemerkt. Dit heeft gevolgen voor de maximum toegestane geluidbelasting. Veel woonschepen liggen echter op korte afstand van geluidbronnen als bedrijven en industrieterreinen en hebben daarom een hoge geluidbelasting. Per 1 juli 2015 zijn het Activiteitenbesluit milieubeheer en het Besluit geluidhinder gewijzigd om de woonsituatie rondom woonschepen beter te kunnen regelen (

Stb.

2015, 196

) . De overgangstermijn die in 2012 was afgesproken om een en ander te regelen is nu verlengd tot het moment van de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet (planning: 2018). Daarnaast gelden per 1 juli hogere normen voor geluidsbelasting bij woonschepen die in de nabijheid liggen van gezoneerde industrieterreinen en inrichtingen.

Zie voor meer informatie het

Besluit toelaatbare geluidsbelasting van woonschepen bij gezoneerde industrieterreinen en inrichtingen

.

Algemeen bestuursrecht

1. Nieuwe opzet woningcorporaties: wijziging van de Woningwet

Woningcorporaties moeten terugkeren naar hun van oudsher primaire taak: het bouwen van beheren van woningen voor de lagere inkomens. Andere activiteiten mogen blijven worden verricht, maar onder strengere voorwaarden. Tevens wordt een Autoriteit Woningcorporaties in het leven geroepen. De Woningwet is per 1 juli 2015 gewijzigd.

Zie voor meer informatie over de hervorming van het corporatiestelsel het blogbericht:

Op 1 juli 2015 is de herzieningswet woningcorporaties van kracht. Het begin van een juridische hittegolf?

2. Raadgevende referenda mogelijk: Wet raadgevend referendum

Burgerparticipatie: vanaf 1 juli 2015 krijgen burgers een nieuw middel om zich uit te spreken over aangenomen wetten en wel via het raadgevend referendum. De Wet raadgevend referendum is 1 juli 2015 in werking getreden.

Zie voor meer informatie over het raadgevend referendum het blogbericht:

Komt tijd, komt raad; het raadgevend wetgevingsreferendum in Nederland

.

Overig

Voor een uitgebreider overzicht van veranderde wet- en regelgeving kunt u onder meer de volgende bronnen raadplegen:

Rijksoverheid: veranderingen wetten en regels per 1 juli 2015

Sc: in werking juli 2015

Ondernemersplein: wetswijzigingen 1 juli 2015

Artikel delen