Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Omgevingswet en het Brzo: nog veel werk aan de winkel

De invoering van de Omgevingswet wordt uitgesteld naar 2019. Dat geeft ruimte voor 'reparatiewerk' en dat is volgens de veiligheidsregio's en het LEC BrandweerBRZO nodig, omdat de nieuwe regelgeving op Brzo-gebied nog veel losse eindjes kent.

IFV 23 december 2016

Doel van de Omgevingswet is het overheidstoezicht op het gebied van milieu, bouwen en ruimtelijke ordening te versimpelen en de handhavingsdruk te verminderen, door het aantal wetten en besluiten te reduceren. Uitgangspunt van het LEC BrandweerBRZO is dat als gevolg van die vernieuwing van beleid de industriële veiligheid in Nederland niet slechter mag worden. Vooralsnog lijken de concept-besluiten die onderdeel uitmaken van de Omgevingswet daarvoor onvoldoende waarborgen te bieden.

Karin Eshuis, juridisch beleidsmedewerker Industriële Veiligheid bij de VRR, licht toe: "Als de Omgevingswet met de daarbij behorende regelgeving van kracht wordt, komt het Besluit risico's zware ongevallen te vervallen. Groot voordeel van het Brzo was dat alle kaders en eisen die voortvloeiden uit de Seveso-richtlijn in één besluit waren ondergebracht. Onder de nieuwe Omgevingswet-regelgeving worden de artikelen uit het Brzo verspreid over drie uitvoeringsbesluiten (algemene maatregelen van bestuur): het Omgevingsbesluit, het Besluit Activiteiten Leefomgeving en het Besluit kwaliteit leefomgeving. Door die versnippering worden de eisen voor Brzo-inrichtingen onoverzichtelijker."

Een groot zorgpunt is volgens Eshuis dat een belangrijk deel van de Brzo-artikelen helemaal niet is overgenomen in de algemene maatregelen van bestuur behorende bij de Omgevingswet. Onder andere de belangrijke 'sommatieregel', waarmee kan worden vastgesteld of bedrijven, die qua afzonderlijke

hoeveelheden gevaarlijke stoffen niet boven de drempelwaarden komen, maar die gesommeerd met

dezelfde categorieën

van gevaarlijke stoffen, de drempelwaarde wél overschrijden, alsnog onder de werkingssfeer van het BRZO vallen. "Het LEC BrandweerBRZO heeft na bestudering van de consultatieversie van de besluiten deze zorgen gedeeld met minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Onder de vlag van Brandweer Nederland hebben ook de veiligheidsregio's hun zienswijze gegeven. Op 19 december worden de reacties uit de consultatie door de Tweede Kamer besproken. Onze verwachting is dat de concept-amvb's vervolgens worden aangepast, zodat ook onder de nieuwe Omgevingswet effectief toezicht en handhaving bij Brzo-inrichtingen gewaarborgd is. Ook het hele handhavingsperspectief moet overigens nog in detail worden uitgewerkt en aangepast op het nieuwe wettelijk kader. Kortom; er is nog veel werk te doen. Zowel voor de Haagse beleidsmakers als voor de uitvoerders van het Brzo-toezicht."

Download:

Reactie LEC BrandweerBRZO op consultatieveversie AMVB's

Artikel delen