Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Ondertekening Tripartiete Overeenkomst 2015 over certificatie in de bouw

De Tripartiete Overeenkomst 2015 heeft tot doel om certificatie in de bouw efficiënt in te richten en verantwoordelijkheden gericht bij de betrokken partijen te leggen. Binnen het stelsel worden kwaliteitsverklaringen op bouwproducten en processen getoetst. In deze kwaliteitsverklaringen staan uitspraken over de prestaties van het product of proces in een bepaalde toepassing.

Rijksoverheid 29 april 2015

De Tripartiete Overeenkomst 2015 heeft tot doel om certificatie in de bouw efficiënt in te richten en verantwoordelijkheden gericht bij de betrokken partijen te leggen. Binnen het stelsel worden kwaliteitsverklaringen op bouwproducten en processen getoetst. In deze kwaliteitsverklaringen staan uitspraken over de prestaties van het product of proces in een bepaalde toepassing. De kwaliteitsverklaringen worden afgegeven door certificatie-instellingen. De Raad voor Accreditatie vervult de accreditatiefunctie voor certificatie-instellingen. Stichting Bouwkwaliteit is door de overheid aangewezen als coördinator voor de inhoudelijke toetsing van alle kwaliteitsverklaringen die tot het stelsel behoren. Stichting Bouwkwaliteit publiceert hiertoe op haar website de lijst van kwaliteitsverklaringen met aansluiting aan de bouwregelgeving die onder het stelsel vallen. Het stelsel staat open voor meerdere kwaliteitsmerken, mits zij aan de kwaliteitscriteria van het stelsel voldoen en niet strijdig zijn met Europese regels.

In 2006 heeft de toenmalige minister van VROM het stelsel als zodanig erkend. Certificatie was en is daarmee een belangrijk element in de wet- en regelgeving voor de bouw. De belangrijkste voordelen van certificatie in de bouw zijn:

  • het verhogen van de kwaliteit van bouwproducten en processen

  • het sneller doorlopen van procedures;

  • lastenvermindering en daarmee kostenbesparing voor bouwpartijen;

  • transparantie tussen kwaliteitsverklaringen en de CE-markering, hetgeen mogelijke handelsbelemmeringen voorkomt en het vrije verkeer van bouwproducten bevordert.

In het afgelopen jaar werd duidelijk dat het stelsel moest worden herzien, vooral als gevolg van de implementatie van de Europese Verordening bouwproducten. Voor Nederland betekent dit dat de procedures worden aangepast die bewaken dat de inhoudelijke aansluiting van kwaliteitsverklaringen aan de bouwregelgeving correct plaats heeft. Ook wordt een gemeenschappelijke technische taal gebruikt, waaraan iedereen in Europa zich houdt. De CE-markering, waarbinnen de essentiële kenmerken van een bouwproduct of proces zijn verwoord, staat daarbij centraal. Vanuit de Europese Verordening bouwproducten bezien zijn de mogelijkheden om de essentiële kenmerken op een andere wijze te bepalen ? en daarover te communiceren ? zeer beperkt.

De Tripartiete Overeenkomst 2015 is op 1 april 2015 in de

Staatscourant

gepubliceerd. De overeenkomst zal worden heroverwogen als de toelatingsorganisatie voor het nieuwe stelsel voor kwaliteitsborging voor het bouwen operationeel wordt.

Gerelateerde info:

Artikel delen