Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Potentiekaarten maken energiebesparing inzichtelijk

Sinds 1 juli zijn potentiekaarten online beschikbaar. CBS heeft op basis van diverse bronnen in beeld gebracht welke buurten en zelfs onderdelen van buurten meer of minder potentie hebben om met energiebesparende maatregelen aan de slag te gaan.

VNG 10 juli 2017

Gemeenten en bedrijven kunnen hiermee gerichter hun communicatie en marketing inzetten om koopwoningeigenaren te bewegen energetische maatregelen te treffen. De potentiekaarten geven onder andere ook meer inzicht in de grootte van de doelgroep,

Hoe werken de kaarten?

De kleur van een bepaald gebied wordt bepaald door de hoogte van de besparing in euros op de energierekening (volgens de gangbare theoretische, modelmatige berekening die ten grondslag ligt aan bijvoorbeeld de energie-index en energielabels). De hoogte van dat bedrag is dus afhankelijk van de woningkenmerken en wat er nog aan die woning gedaan kan worden.

Het interessante is dat de potentiekaarten werken met een schuif:

  • Links van de schuif is de hoogte van de energiebesparing berekend voor de gehele populatie koopwoningen in dat gebied.

  • Rechts van de schuif is de hoogte berekend voor dat deel van de populatie in datzelfde gebied waarvan we aannemen dat deze meer bereid is maatregelen te treffen. Dat noemen we de doelgroep. Die doelgroep is dus altijd kleiner dan de hele populatie.

  • Die 'doelgroep' is de groep koopwoningen waarvan:
    a. Het besteedbaar inkomen normaal tot hoog is;
    b. De hoofdkostwinnaar tussen de 25 en 65 jaar is;
    c. Het gasverbruik normaal tot hoog is;
    d. De energie-index hoger is dan 1,3 (overeenkomend met een label C of slechter).

  • De combinatie van deze vier kenmerken is de basis voor de aanname dat de 'doelgroep' meer bereid is maatregelen te treffen.

  • Er zijn drie potentiekaarten: een waarin alle maatregelen bij elkaar zijn berekend, een met alleen bouwfysische maatregelen en een met alleen installatietechnische maatregelen.

  • Door in en uit te zoomen zijn de potenties beschikbaar op het niveau van gemeente, buurt, vierkant 500x500m en vierkant 100x100m. Hoe verder u inzoomt, hoe groter echter de kans dat er geen data getoond kunnen worden, aangezien er altijd een minimaal aantal woningen in een gebied moet zitten (vanwege privacy).

Handleiding

Bij de potentiekaart heeft CBS een uitgebreide handleiding beschreven, waarin tot in detail de gemaakte keuzes en gebruikte indicatoren zijn toegelicht en wat je wel en niet op de kaarten en de pop-ups kunt zien.
De kaarten worden via het arcgis platform van het CBS ontsloten. Gemeenten met een arcgis online account kunnen de kaarten ook downloaden naar hun eigen gisomgeving.

Ervaringen, tips en trucs potentiekaarten delen

De potentiekaarten zijn opgezet als analyse-instrument. Hoe u ze benut en inzet is aan u. Ga er mee aan de slag, kijk wat er wel en niet kan, welke vragen worden wel beantwoord en welke niet?
Welke slimme analyses kun je maken? Welk inzicht krijg je? Hoe worden de potentiekaarten gebruikt om (beleids)keuzes te maken? Wilt u uw ervaringen met de potentiekaarten met ons delen, mail ze dan naar jeroen.hovens@vng.nl

Meer informatie

Artikel delen