Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Presentaties van de VBWTN regiodagen 2015 te downloaden

"Afgelopen maand zijn verschillende regiodagen georganiseerd door Vereniging BWT Nederland met de slogan ""In uw omgeving op de hoogte van alle ontwikkelingen"".De presentaties zijn hier te downloaden:"

Vereniging BWT Nederland 3 juli 2015

Presentaties van de VBWTN regiodagen 2015 te downloaden

Afgelopen maand zijn verschillende regiodagen georganiseerd door Vereniging BWT Nederland met de slogan "In uw omgeving op de hoogte van alle ontwikkelingen".
De presentaties zijn hier te downloaden:

Laatste stand van zaken rond PKB en de impactanalyse
Reeds 18 jaar wordt nagedacht om de preventieve toets aan het Bouwbesluit (en het toezicht op de bouwtechnische uitvoering) over te hevelen van het publieke naar het private domein. In mei jl. heeft de Ministerraad het (aangepaste) wetsvoorstel kwaliteitsborging in de bouw geaccordeerd en voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Er is gekozen voor een volledig privaat stelsel, dat gefaseerd wordt ingevoerd. De eerste fase betreft de bouwwerken met een beperkt maatschappelijk risico. Tijdens de presentatie is uitvoerig ingegaan op de afbakening van deze eerste fase, de werking van het nieuwe stelsel en de criteria die binnen het stelsel zullen gaan gelden voor de instrumenten voor kwaliteitsborging en de kwaliteitsborgers die hiermee gaan werken.
De werkgroep PKB van de vereniging BWT Nederland heeft een model vervaardigd waarmee gemeenten de impact van de eerste fase op de inzet van uren kunnen berekenen. De resultaten van de in de werkgroep deelnemende gemeenten laten zien dat afhankelijk van een viertal factoren de impact zal variëren van 11 tot 33%, met een gemiddeld percentage van 20%. Andere gemeenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de impactanalyse, zodat vanuit het veld robuuste gegevens worden verzameld over de gevolgen voor de capaciteitsinzet. In de Tweede Kamer is reeds gevraagd naar de resultaten van de impactanalyse. Minister Blok houdt de boot nog af, maar hoe meer gegevens en druk vanuit onze besturen, hoe groter de kans dat iets met de cijfers wordt gedaan. Tijdens de presentatie is tenslotte ingegaan op de financiële gevolgen van private kwaliteitsborging. Er wordt door de Vereniging BWT Nederland gewerkt aan bewustbewording bij andere betrokken partijen. Zonder een andere financieringsmethodiek zal zowel voor gemeenten als private partijen het nieuwe stelsel alleen maar duurder worden.De

De vereniging doet een oproep om de uitkomst van de impactanalyse te mailen naar wico_ankersmit@vereniging-bwt.nl. of annemieke_mulder@ vereniging-bwt.nl. Uiteraard zullen de uitkomsten vertrouwelijk worden behandeld. Hoe meer gemeente dit doen hoe beter onderbouwd wij de Tweede Kamer kunnen informeren over de gevolgen.

PDF document 2.22 MB
Download


De Omgevingswet en het Besluit Bouwactiviteiten Leefomgeving (BBL) en de VTH.
In het eerste deel van de presentatie wordt ingegaan op de invoering van de Omgevingswet en de wijzigingen ten op zichte van de WABO. Ook wordt er dieper ingegaan op het omgevingsplan en hoe dat ingevuld dient te worden.

In het tweede deel van de presentaties wordt ingegaan op de vier AmvB's
Het Omgevingsbesluit
Het besluit kwaliteit leefomgeving
Het besluit activiteiten leefomgeving
Het besluit bouwwerken leefomgeving

In het derde deel wordt ingegaan op de wet VTH en de kwaliteitscriteria. Op 2 juli is echter besloten de wet VTH nog niet in de Tweede Kamer te behandelen en het is dus zeker dat invoering per 01-01-2016 niet gehaald wordt.

PDF document 8.58 MB
Download


Actualiteiten Bouwbesluit 2012
In deze presentatie een korte terugblik op de wijzigingen van de afgelopen jaren en de nieuwe wijzigingen die zijn ingegaan op 1 juli 2015.

PDF document 1.37 MB
Download


Het ruime toepassingsgebied van art 4 bijlage II BOR (KRUIMELS)
In deze presentatie wordt er wat dieper ingegaan wat er nu precies mag en niet mag volgens artikel 4 bijlage 2 BOR. Ook hierin zijn de laatste aanpassingen meegenomen.

PDF document 1.04 MB
Download


Verantwoord plaatsen van zonnecolectoren
Mooi zo(n)!

Duurzame energie heeft de toekomst We staan voor een enorme opgave om de doelen te realiseren die de regering zich gesteld heeft op het terrein van hernieuwbare energievoorziening. De maatregelen op energiegebied zullen een groot effect hebben op het beeld van Nederland, met name van het landschap.

De eerste tekenen dat ruimtelijke kwaliteit niet vanzelfsprekend ontstaat na het aanbrengen van duurzame energievoorziening zie we nu op onze daken. Er zijn inmiddels talloze voorbeelden van zonnepanelen die een aanfluiting zijn voor de architectuur van het gebouw. Er zijn ook veel voorbeelden waarbij zonnepanelen juist een bijdrage levere aan de beeldkwaliteit.

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit heeft samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en W/E Adviseurs onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om zonnepanelen op een betere, minder storende manier toe te passen. Het onderzoek mondt uit in een reeks aanbevelingen aan gebouweigenaren over de beste manier om zonnepanelen te plaatsen. De aanbevelingen zullen worden opgenomen in een brochure die aan de gemeenten wordt verstrekt, en op websites van diverse partijen die zich met zoone-energie bezig houden.

PDF document 3.53 MB
Download


Extramuralisatie: een behoorlijke zorg
Extramuralisatie is letterlijk: naar buiten de muren (van de instelling)

Er verandert veel in de wereld van wonen en zorg. Ouderen wonen steeds minder vaak in instellingen. Zij blijven langer thuis wonen en kopen zelf zorg in. Daarom verdwijnen verzorgingshuizen. Er wordt meer nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen bij de keuze voor de woonomgeving en de zorg die daarbij nodig is. De overheid heeft minder invloed op woonomstandigheden en daarmee ook op de veiligheid.

Dit brengt tal van uitdagingen met zich mee op het gebied van bouwregelgeving: welke eisen worden aan gebouwen gesteld op het gebied van brandveiligheid in relatie tot de doelgroep? Hoe ga je om met verschillende doelgroepen in één gebouw? Welke wettelijke mogelijkheden heeft de overheid om in te grijpen bij risicos?

De gemeente Rotterdam speelt op deze vragen in. Zo is er een Quickscanteam Zorgvastgoed in het leven geroepen waar vastgoedeigenaren en zorgaanbieders hun plannen kunnen voorleggen. Zij worden snel geholpen door een specialistisch team dat bekend is met de specifieke aandachtspunten voor deze doelgroep.

Het team Veilig Leven van de Brandweer legt jaarlijks duizenden huisbezoeken af om mensen te wijzen op brandveiligheids- en andere risicos.

Op beleidsniveau worden de bevindingen van deze teams vertaald in concrete verbeterpunten in de organisatie. Alles is erop gericht om mensen die ouder worden langer, maar toch veilig, in hun eigen huis te laten wonen.

Rotterdam roept andere gemeenten en partijen op om kennis en ervaring uit te wisselen en landelijk spelende dilemmas gezamenlijk op te pakken.

Ir. Ciska van den Andel

Beleidsadviseur BWT Rotterdam

PDF document 263.22 KB
Download


Complicaties tijdens de bouw
In deze presentatie wordt getoond hoe men in de gemeente Smallingerland is omgegaan bij een groot renovatieproject en gedeeltelijke openstelling van het gebouw.

PDF document 765.62 KB
Download


Lessons Learned in Tilburg
In deze presentatie is aan de hand van 2 voorbeelden weergegeven wat we als gemeente in de praktijk hebben geleerd op het gebied van (omgevings)veiligheid en hoe heeft dit onze werkwijze heeft beïnvloed.

Het afbreken van een galerijvloer bij de Antillenflat in Leeuwarden en de daarop gemaakte handreiking door het Ministerie van BZK was het startsignaal voor een project binnen onze gemeente. In de praktijk leverde dit een aantal aandachtspunten op. Het activeren en motiveren van eigenaren om te bepalen of er een probleem is, de zeer hoge kosten voor eigenaren als er daadwerkelijk een probleem is en een langdurig traject om gebreken op de juiste wijze te laten herstellen. Kortom een op zich eenvoudig ogende handreiking waarbij de verantwoordelijkheid bij de eigenaar wordt gelegd heeft veel inspanning en tijd gekost om tot een goed einde te brengen.

Het verzakken van een pand naast een uitgegraven bouwput heeft ons geleerd dat er aan de voorkant op bepaalde gebieden beter gekeken moet worden naar de omgevingsveiligheid. Vergunningsvrije bouwwerken (zoals een tijdelijk bouwwerk/hulp constructies) kunnen een enorme invloed hebben op de omgevingsveiligheid. Daarom is bij het aanvraag van een vergunning het bouw(sloop)veiligheidsplan geïntroduceerd. In dit plan moet van dergelijke constructies de technische berekeningen worden overlegd zodat toetsing en controle mogelijk is.

PDF document 828.24 KB
Download


Veiligheid evenementen
In deze presentatie van Rob Jense wordt uitgelegd hoe de gemeente Hengelo omgaat met de constructieve veiligheid bij Evenementen. De gemeente heeft in samenwerking met de constructeurs een Handleiding Evementen opgesteld In de geatualiseerde richtlijn staan beheersmaatresgeln, gekoppeld aan de maximaal toelaatbare belasting.De tweede groene versie is te vinden op de website.

PDF document 97.04 KB
Download


Project '13.000 gasleidingen' in Lelystad
Project 13.000 gasleidingen in Lelystad

In deze presentatie laat men zien hoe de gemeente haar verantwoordelijkheid heeft genomen betreffende de risicos van gasexplosies door gecorrodeerde gasleidingen.

Met dit project laat de gemeente de gasleidingen van woningen die gebouwd zijn voor 1986, inspecteren en waar nodig vervangen.

Meer informatie is ook te vinden op de site van de gemeente Lelystad

Download

Artikel delen