Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Projectplan Nationale Omgevingsvisie (NOVI) Fase 2: verdieping

In de NOVI worden de strategische beleidskeuzes voor de fysieke leefomgeving neergelegd.

Rijksoverheid 18 juli 2017

Nederland heeft een beperkt grondgebied dat intensief wordt bewoond en gebruikt. Desondanks hebben wij een goed functionerende en hoogwaardige leefomgeving weten te bereiken en behouden. Dat is te danken aan een traditie van zorgvuldig afwegen van belangen en van samenwerking tussen alle partijen die samen die leefomgeving maken en gebruiken. Dit onderscheidt ons van veel andere landen en is een belangrijke kracht en concurrentievoordeel van ons land. De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) waaraan nu wordt gewerkt moet die kwaliteiten met het oog op de toekomst behouden en verder ontwikkelen. De NOVI biedt het platform om verder te bouwen:

  • aan noodzakelijke en gewenste vernieuwingen in de fysieke leefomgeving: door voor de lange termijn doelen te stellen, en die ook binnen bereik te brengen door ze te vertalen naar de kortere termijn van concrete plannen en projecten. Dit bestrijkt de volle breedte van de leefomgeving: alles wat daarin nodig is voor duurzaamheid, gezondheid, veiligheid, economie, energie, klimaat, wonen, werken, natuur, cultuur, recreëren en bereikbaarheid.

  • aan de integrale en samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving: door dit samen te doen met alle betrokken departementen, door af te stemmen met de andere overheden, door het maatschappelijk draagvlak en de denk- en daadkracht die hierbij nodig zijn op te zoeken en door het organiseren van brede betrokkenheid, zorgvuldige belangenafweging, investeringskracht en samenwerking.

De NOVI is voor de fysieke leefomgeving noodzakelijk als instrument:

  • om afspraken en voornemens over de vele opgaven en ambities, die voortkomen uit de leefomgeving of daarbinnen een plaats moeten vinden, verder te brengen. De NOVI biedt de kans om doelen te vertalen naar middelen en resultaten;

  • om complexe opgaven waarover nog geen eenduidige afspraken zijn gemaakt verder te brengen, in onderlinge samenhang en vanuit een integrale benadering. De NOVI biedt de kans om weloverwogen en gedragen nieuwe of scherpere doelen te kunnen formuleren. De NOVI wordt gebruikt om sectorale belangen samen te brengen (integratie) en waar dat nodig is tegen elkaar af te wegen (confrontatie).

In de NOVI worden de strategische beleidskeuzes voor de fysieke leefomgeving neergelegd. Met de NOVI en daaraan gekoppelde programmas worden vanuit een perspectief op de lange termijn (2030-2050) keuzes op kortere termijn in de fysieke leefomgeving gemaakt. De NOVI komt in ieder geval in de plaats van het strategische gedeelten van het waterplan, het verkeers- en vervoerplan, de nationale structuurvisie van het Rijk (de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte), het natuurbeleidsplan (natuurvisie in de Wet natuurbescherming) en het milieubeleidsplan. De NOVI geeft integraal zicht op het brede strategische beleid voor de fysieke leefomgeving van de Rijksoverheid.

Het proces van de NOVI leidt ook tot een manier waarop gezamenlijk wordt gewerkt aan het verwezenlijken van de strategische keuzes. Dat gebeurt in programmas en andere uitvoeringsinstrumenten zoals wet- en regelgeving, bestuurlijke en maatschappelijke afspraken en financiële instrumenten. In programmas ligt het accent op uitvoering van beleid door maatregelen voor bescherming, beheer, gebruik en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving.

Het doel van de NOVI, als samenhangend geheel van product en proces, is om de kwaliteit van de leefomgeving te verhogen door heldere doelen te stellen en afwegingen sneller en beter te maken, met meer oog voor duurzame ontwikkeling en de samenhang van aspecten als economie, milieu en leefbaarheid.

Download:

Projectplan Nationale Omgevingsvisie (NOVI) Fase 2: verdieping

Artikel delen