Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Provincies vragen staatssecretaris om oplossingen om negatieve gevolgen van veedichte gebieden tegen te gaan

De gezamenlijke provincies hebben donderdag 8 juni jl. schriftelijk gereageerd naar Staatssecretaris Van Dam op de consultatie van de Interimwet veedichte gebieden. Deze Interimwet voorziet erin dat provincies extra instrumenten ter beschikking krijgen om in te zetten in gebieden die te kampen hebben met negatieve gevolgen van de aanwezige veehouderij voor de kwaliteit van de leefomgeving.

IPO 9 juni 2017

Provincies vinden verduurzaming van de landbouw een belangrijke regionale opgave. Vanuit dat uitgangspunt hebben provincies ook naar dit wetsvoorstel gekeken. In een gesprek met de Staatssecretaris willen zij aan de orde stellen dat zij voor de inrichting en het behoud van het landschap en voor een krachtige regionale economische ontwikkeling meer verantwoordelijkheid willen dragen voor het landbouwbeleid.

Provincies beschikken op dit moment al over verschillende instrumenten waarmee de kwaliteit van de leefomgeving kan worden gereguleerd. De provincies constateren echter dat de problematiek die gepaard gaat met de verwevenheid van intensieve veehouderij en omwonenden in delen van de provincie Noord-Brabant met het bestaande instrumentarium niet goed op te lossen is. Daarom vinden provincies dat er voor een deel van deze provincie een extra oplossing moet komen. Provincies zien de Interimwet als een laatste redmiddel dat enkel voor dit gebied een oplossing kan bieden.

Uitgangspunt voor de provincies is dat geen enkele provincie negatieve gevolgen ondervindt van het toepassen van deze wet. Ze willen voorkomen dat er als gevolg van deze wet dieren worden verplaatst naar andere regios, wanneer dat leidt tot een ongewenste toename van de milieubelasting aldaar. Daarover willen zij ook afspraken maken met de Staatssecretaris.

Artikel delen