Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Reactie Woonaliantie op de WKB ""Het moet anders

Ook de Woonalliantie bestaande uit de consumentenorganisaties Woonbond, Ieder(in) en VACpunt Wonen, heeft de Eerste Kamer een brief met hun standpunten aangeboden. Hier is deze brief te lezen.

Woonalliantie / VBWTN 7 juli 2017

Betreft:

Wet kwaliteitsborging voor de bouw

Geacht Kamerlid,

Naar aanleiding van de bespreking van de Wet Kwaliteitsborging voor de bouw in uw Kamer, zouden wij u namens de Woonalliantie willen oproepen om niet in te stemmen met de wet in zijn huidige vorm. De Woonalliantie bestaat uit de consumentenorganisaties Woonbond, Ieder(in) en VACpunt Wonen. Vereniging Eigen Huis stelde u al eerder op de hoogte van haar kritiek op het wetsvoorstel.

Onze kritiek richt zich zowel op de vorm als op de inhoud. Laten wij met het laatste beginnen. Het wetsontwerp deugt niet op essentiële punten. De a-priori gemaakte keus voor privatisering is niet of nauwelijks onderbouwd. Het private borgingssysteem is volstrekt onvoldoende getest. De in de marge gemaakte keus om een zeer groot deel van de kleinere bouw-en verbouwwerken borgingsvrij te maken staat haaks op het doel van de wet. Ten slotte ontbreekt een goede aansluiting op de Omgevingswet en de Wet VTH.

Met betrekking tot de vorm hebben wij bezwaar tegen het feit dat twee uiteenlopende visies op bouwtoezicht samen in een wet zijn ondergebracht. Wij spreken in dit verband van een verpakte pilconstructie, een ongewenste koppelverkoop: . het deel Verbetering consumentenbescherming, de verpakking waar wèl een breed draagvlak voor

is maar dat de minister vanwege eerder gemaakte afspraken met de belanghebbende bouwsector niet apart wilde indienen; en . het deel Privatisering bouwtoezicht, de pil die niet deugt maar die zonder verpakking volstrekt onvoldoende draagvlak zou hebben.

Hoewel minister Blok altijd heeft gezegd, dat de wet het bouwtoezicht beter en goedkoper moet maken en dat draagvlak bij de consumentenorganisaties gezien het doel van de wet onmisbaar is wordt aan geen van deze door hem gestelde harde voorwaarden voldaan. Het is niet voor niks dat zon beetje alle niet-belanghebbende deskundigen en consumentenorganisaties waarschuwen voor de gevolgen van invoering van de wet zoals deze nu bij u voorligt. Draagvlak bij de consumentenorganisaties is er niet.

Het door minister Plasterk voorgestelde pakket van reparaties en uitstel is volgens ons een lapmiddel.

Als enige juiste oplossing vragen wij u het wetsontwerp als onvoldoende af te wijzen en de minister op te dragen snel een nieuwe start te maken met die onderdelen die wèl deugen en hoognodig moeten: . een snelle indiening van het deel consumentenbescherming (wijziging BW etc.) als zelfstandige wet

die de consument eindelijk een betere positie geeft; . een snelle herontwikkeling van het deel kwaliteitsborging (hoeft niet per sé privaat!) met daarin de volgende onderdelen:

  • verschuiving vergunningverlening van bouwplan naar oplevering

  • versterking kwaliteitsverantwoordelijkheid naar bouwer/aannemer

  • handhaving vereenvoudigde kwaliteitsborging van kleinere bouwwerken

  • introductie van gecertificeerde oplossingen: ETOs en/of/in samenhang met (verzekerde) garanties Op deze wijze ontstaat een betere wetgeving en hoeft de invoering niet of nauwelijks later dan 2019 plaats te vinden.

Namens de Woonalliantie,

Ronald Paping, algemeen directeur Woonbond

jjjjj

Artikel delen