Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Thermische energie oppervlaktewater voor aardgasvrije wijken

Op weg naar een duurzaam Nederland is de transitie naar aardgasvrije wijken heel belangrijk. De grote vraag die daarbij speelt, is het vinden van een volwaardig alternatief voor aardgas. De waterschappen en Rijkswaterstaat zien hierbij veel kansen voor thermische energie uit oppervlaktewater (TEO).

VNG 10 november 2017

TEO is vooral een optie voor geïsoleerde gebouwen die met lage-temperatuursystemen verwarmd kunnen worden. Het is daarom met name interessant bij nieuwbouw en grondige renovaties in de nabijheid van open wateroppervlaktes. Goede informatie over de potentie van energie uit oppervlaktewater is voor gemeenten van groot belang bij onder andere het opstellen van warmteplannen. Steeds meer gemeenten maken een overzicht van de mogelijke warmtebronnen die bij kunnen dragen aan de gemeentelijke energiedoelstellingen.

Kansen en mogelijkheden TEO

De waterschappen en RWS hebben gezamenlijk in een flyer de kansen en mogelijkheden van TEO in kaart gebracht. Ook bieden ze informatie aan om er in uw eigen gemeente mee aan de slag te gaan. De flyer beschrijft op hoofdlijnen wat TEO is en onder welke omstandigheden deze energiebron benut kan worden. De grote potentie van TEO blijkt uit landelijke en regionale verkenningen en uit succesvolle voorbeelden waar TEO al wordt toegepast.

Meer informatie

Artikel delen