Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Uitkoopregeling woningen onder hoogspanningslijn in werking getreden

Per 1 januari 2017 is de ""Regeling specifieke uitkering aankoop woningen onder een hoogspanningsverbinding"" in werking getreden.

16 januari 2017

De uitkoopregeling en de toelichting daarop zijn

hier

te raadplegen.

Er zijn in Nederland circa 400 woningen die loodrecht onder een bestaande hoogspanningsleiding liggen. Op basis van de uitkoopregeling kunnen eigenaren van deze woningen de gemeente verzoeken om de woning aan te kopen of te verplaatsen. De aanvraag kan bij de gemeente worden ingediend van 1 januari 2017 tot 1 oktober 2021.

De gemeente bekostigt de aankoop of verplaatsing door op basis van de uitkoopregeling een subsidie (de regeling spreekt van een "uitkering") aan te vragen bij de minister van EZ. De aankoop vindt plaats tegen de marktwaarde en niet tegen de onteigeningswaarde. De gedachte daarachter is dat het, anders dan bij een onteigening, niet om een gedwongen aankoop gaat maar om een aankoop op (vrijwillig) verzoek. Volgens de minister is wonen onder een hoogspanningslijn niet gevaarlijk. Huizen die recht onder een hoogspanninglijn liggen, staan in Nederland bloot aan een magnetisch veld van 10 microtesla. De Europese veiligheidsnorm is 100 microtesla. Voor huizen waar een nieuwe hoogspanningslijn recht boven wordt geplaatst, hanteert Nederland een voorzorgnorm van 0,4 microtesla. Deze huizen worden door TenneT op basis van haar uitkoopbeleid aangekocht tegen een vergoeding gebaseerd op het onteigeningsrecht.

De uitkoopregeling is een ministeriële regeling. Hiertegen staat geen bestuursrechtelijke rechtsbescherming open. Tegen een besluit van de minister op de subsidieaanvraag van een gemeente kan wel bezwaar en beroep worden aangetekend.

Artikel delen