Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Uw bouwverordening en de gewijzigde Woningwet

De Woningwet is onlangs gewijzigd: wat betekent dit voor u bouwverordening? De VNG geeft uitleg in een ledenbrief. Een groot deel van uw bouwverordening komt uiterlijk 1 juli 2018 van rechtswege te vervallen. Dan moet dat deel (waaronder de parkeernormenbepaling) zijn opgenomen in bestemmingsplannen of beheersverordeningen.

VNG 16 april 2015

De Woningwet is onlangs gewijzigd: wat betekent dit voor u bouwverordening? De VNG geeft uitleg in een ledenbrief. Een groot deel van uw bouwverordening komt uiterlijk 1 juli 2018 van rechtswege te vervallen. Dan moet dat deel (waaronder de parkeernormenbepaling) zijn opgenomen in bestemmingsplannen of beheersverordeningen.

Twee toetsingskaders

Tussen 28 november 2014 en 1 juli 2018 kunnen in uw gemeente twee toetsingskaders van toepassing zijn. In de ledenbrief informeren wij u over de gevolgen.

Samengevat:

  • Er is een overgangstermijn voor bestaande bestemmingsplannen tot 1 juli 2018. Na die datum verliezen de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening hun (aanvullende) werking voor bestaande bestemmingsplannen. Deze kunnen niet meer dienen als vangnet en moeten (met name de parkeernormenbepaling) zijn ondergebracht in het bestemmingsplan. 

  • Wanneer de gemeenteraad op of na 29 november 2014 een nieuw bestemmingsplan vaststelt, treedt de nieuwe regeling direct in werking. De stedenbouwkundige bepalingen uit uw bouwverordening kunnen dus al eerder hun werking verliezen. Dat kan al (ruim) eerder dan 1 juli 2018 het geval zijn.

  • Heeft u op of na 29 november 2014 een bestemmingsplan vastgesteld zonder rekening te houden met de wijziging van de Woningwet, dan is de aanbeveling dit alsnog te doen en het plan zo nodig te repareren.

  • NB: dit betekent dat op korte termijn extra aandacht nodig is voor ontwerpbestemmingsplannen die nu in procedure zijn of binnenkort in procedure gaan. Wanneer deze namelijk definitief worden vastgesteld, zijn de stedenbouwkundige bepalingen uit de bouwverordening per direct niet meer van toepassing. U moet nagaan of deze ontwerpbestemmingsplannen nog moeten worden aangepast, vóór ze definitief worden vastgesteld.

?Meer informatie

Gerelateerde info:

Artikel delen