Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Veel vraagtekens bij VNG over Wetsvoorstel Kwaliteitsborging bouwen

Terugblik commissie Ruimte en Wonen juni 2016. In de vergadering van de commissie Ruimte en Wonen van 6 juni stond de evaluatie van de verhuurderheffing op de agenda. Naast de evaluatie in opdracht van het Rijk hebben VNG, Aedes en Woonbond door COELO een onderzoek naar de maatschappelijke effecten van de verhuurderheffing laten uitvoeren.

VNG 14 juni 2016

Dit onderzoek is inmiddels verschenen, zie de link onder dit bericht. Gezamenlijke inzet van de drie partijen is de afschaffing van de verhuurderheffing, of, als dat niet haalbaar is, het inzetten van de opbrengsten ten behoeve van de volkshuisvesting en leefbaarheid.

Daarbij zou de besteding van die middelen gespreksonderwerp moeten zijn bij het maken van prestatieafspraken tussen gemeente, corporatie en huurdersorganisatie. De commissie heeft zich verder uitgesproken tegen een mogelijke decentralisatie van de huurtoeslag.

Wetsvoorstel Kwaliteitsborging bouwen

Veel vraagtekens plaatst de commissie bij het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen. Het is niet duidelijk waarom deze ingrijpende wijziging van de bouwtoets niet kan worden meegenomen in de Omgevingswet, maar voorafgaand daaraan en los daarvan moet worden ingevoerd.

Veel van de eerder gemaakte inhoudelijke opmerkingen zijn door het ministerie niet verwerkt. Onder meer het aan de markt overlaten van de toetsing van bouwplannen voor monumenten is ondoordacht.

Geurregeling

Ook naar aanleiding van de evaluatie geurregeling veehouderij merkt de commissie op dat het aanhaken aan de Omgevingswet de voorkeur heeft boven een aparte regeling van geurnormen op de korte termijn.

Stikstof

In het kader van de Programmatische aanpak stikstof probeert het Rijk de hoeveelheid stikstof in natuurgebieden te verminderen. Tegelijkertijd wordt ruimte voor nieuwe (stikstofuitstotende) economische activiteiten gecreëerd.

Die ruimte wordt echter voor het grootste deel ingezet voor prioritaire projecten van Rijk en provincies. Voor gemeenten en agrariërs blijft vrijwel geen ontwikkelingsruimte meer over. De commissie adviseert om dit probleem bestuurlijk aan te kaarten bij het Rijk.

Indicator volkshuisvestelijke capaciteit

Ten slotte presenteerde Johan Conijn van Ortec Finance de indicator volkshuisvestelijke capaciteit. Het ministerie van BZK maakt nog deze maand bekend hoeveel investeringsruimte elke corporatie per gemeente heeft, bovenop de plannen die de corporatie reeds heeft opgenomen in haar begroting.

De capaciteit wordt in drie bedragen uitgedrukt: hoeveel kan de corporatie extra besteden als zij het volledige bedrag gebruikt voor nieuwbouw van woningen, hoeveel bij besteding aan renovatie en verduurzaming en hoeveel indien het geld wordt gestoken in huurmatiging? Interessante input voor de gesprekken over prestatieafspraken tussen gemeente, corporatie en huurdersorganisatie.

Meer informatie

Artikel delen