Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verbod asbestdaken in 2024

"Zoals wij op 14 januari jl. al hadden voorspeld naar aanleiding van een nog niet gepubliceerd (concept)besluit van de huidige Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, heeft de ministerraad inmiddels officieel ingestemd, met het verbod op asbestdaken. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen."

2 maart 2015

Zoals wij op 14 januari jl. al hadden

voorspeld

naar aanleiding van een nog niet gepubliceerd (concept)besluit van de huidige Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, heeft de ministerraad inmiddels officieel ingestemd, met het verbod op asbestdaken. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisicos die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor die tijd moeten verwijderen. 'We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod', aldus Mansveld. Het opruimen van die verspreide asbestdeeltjes zorgt bovendien voor hoge kosten.

Het verbod beperkt zich tot het asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten en dakleien. Ruim driekwart van deze asbestdaken is te vinden in de agrarische sector. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. Er komt hiervoor komt per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Hiervoor is minimaal 75 miljoen beschikbaar. Asbest in gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden. Het verwijderen van asbest moet zorgvuldig gebeuren. Er geldt een plicht om gebouwen die zijn gebouwd voor 1994 te inventariseren op asbest, voorafgaand aan een verbouwing of sloop.

Voor meer informatie over dit onderwerp of advies over de juridische gevolgen die de voorgenomen wijziging al vanaf 2016 kan hebben, neemt u vrijblijvend contact op met

Tim Segers, Peter Huijbregts of Jelle Bekke

.

Gerelateerde info:

Artikel delen