Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

VNG bezorgd over kosten DSO en handreiking bevoegdheden raad naar college

De VNG-commissie Ruimte en Wonen vergaderde op 5 oktober 2017. Besproken werd onder andere dat het uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet tot 1 januari 2021 meer tijd geeft om met omgevingsplannen, -visie, andere manier van werken en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te oefenen.

VNG 16 oktober 2017

Tegelijkertijd is het zaak om door te gaan met de voorbereidingen, zo benadrukt VNG-projectleider Kristel Lammers.

Bezorgdheid om toename kosten

De commissie is bezorgd dat de kosten voor gemeenten toenemen. Met name die van het DSO. In 2018 wordt een kostenmonitor opgezet. Er is een

rapport van het Bureau ICT-toetsing over het DSO

gemaakt. Hierin wordt geadviseerd om de complexiteit van het DSO te verminderen. Daarnaast moet volgens het rapport de invloed van andere partijen dan het Rijk versterkt worden.De komende tijd zal de doorwerking van dit rapport veel aandacht krijgen.

Handreiking rol gemeenteraad

De Omgevingswet leidt tot een verschuiving van bevoegdheden van raad naar college. De VNG heeft hier een

handreiking

over geschreven en desgewenst kan de VNG gemeenteraden daarover bijpraten.

VNG-reactie op rapport Grond voor gebiedsontwikkeling

Een ander onderwerp op de agenda is de VNG-reactie op het rapport Grond voor gebiedsontwikkeling van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Met dit rapport pleit de raad voor een aantal verbeteringen in de Aanvullingswet grondeigendom.

De commissie kan zich op een aantal punten vinden in de suggesties, bijvoorbeeld waar het gaat om een betere aansluiting op de Omgevingswet, maatregelen indien zelfrealisatie achterwege blijft en vereenvoudiging van het kostenverhaal.

Met andere aanbevelingen is de VNG het niet eens, zoals extra instrumenten voor private partijen en het verplichten van regionale verevening.

Artikel delen