Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

VNG-reactie op moties omgevingsbesluiten Omgevingswet

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 30 mei 2017 met minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) over vier algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) die voortvloeien uit de Omgevingswet. De VNG heeft het debat over deze ontwerpbesluiten omgevingswet met interesse gevolgd.

VNG 6 juni 2017

Er zijn tien moties ingediend waarover vandaag (6 juni) over wordt gestemd. De VNG geeft een reactie opgesteld over de moties en dat 2 juni naar de Eerste Kamer verstuurd.

Meer informatie

Geachte woordvoerders Omgevingsrecht,

U heeft op 30 mei het plenaire debat over de ontwerpbesluiten van de Omgevingswet gevoerd. De VNG heeft dat met veel interesse gevolgd. Er zijn tien moties ingediend waar we graag kort op willen reageren. We hopen dat u onze opmerkingen kunt meenemen bij uw overwegingen naar de stemmingen aanstaande dinsdag.

Ingediende moties

1. EK 33.118, R motie die de regering verzoekt om in het Besluit Kwaliteit Leefomgeving omgevingswaarden voor broeikassen en instructieregels voor energiebesparing en hernieuwbare energie op te nemen, gericht op de uitvoering en realisatie van het klimaatakkoord van Parijs.

VNG reactie: wij steunen alle initiatieven die helpen om Parijs te halen. Mits het uitvoerbaar is en de concrete invulling samen met de decentrale overheden wordt uitgewerkt.

2. EK 33.118, S motie die de regering verzoekt in het implementatieprogramma aandacht te besteden aan het belang van een goede informatiepositie van burgers bij participatietrajecten en bij de invoeringsregelgeving de kwaliteit en toegankelijkheid van de gegevens in het digitaal stelsel te borgen.

VNG reactie: Hier zijn wij het in beginsel mee eens. We weten echter nog niet welke kwaliteitseisen aan de gegevens van gemeenten worden gesteld en wat daarvan de consequenties en kosten zijn. We willen inzetten op een gefaseerde kwaliteitsverbetering, waarbij 3B kwaliteit op de lange termijn het streven moet zijn. Bevoegde gezagen en burgers zijn echter op korte termijn al gebaat bij een verbeterde beschikbaarheid en bruikbaarheid.

3. EK 33.118, T motie die de regering verzoekt het stellen van instructieregels voor Omgevingsvisies mogelijk te maken in de Invoeringswet Omgevingswet en de vroegtijdige betrokkenheid van de waterbeheerder bij omgevingsvisies te borgen door een instructieregel hiertoe in het Besluit kwaliteit leefomgeving op te nemen.

VNG reactie: de motie is overbodig omdat vroegtijdige betrokkenheid plaatsvindt in het kader van de participatie vooraf.

4. EK 33.118, U motie die de regering verzoekt een eenduidig toetsingskader te ontwikkelen waarin de grondslagen voor het afwijken van het basisbeschermingsniveau voor geur, geluid en trilling helder worden beschreven.

VNG reactie: wij steunen deze motie omdat het past binnen het toetsingskader.

5. EK 33.118, W motie die de regering verzoekt de burgerparticipatie in de voorliggende AMvB's in overeenstemming te brengen met de internationale verplichtingen van Nederland.

VNG reactie: deze motie is overbodig aangezien naar onze mening aan de internationaalrechtelijke verplichtingen wordt voldaan.

6. EK 33.118, V motie in die de regering verzoekt lagere overheden zelf te laten beslissen of zij kiezen voor de reguliere of de uitgebreide procedure en daarmee recht te doen aan de soepele afhandeling van een vergunningsaanvraag.

VNG reactie: wij steunen deze motie en willen graag samen met de minister tot een beter uitwerking komen van de toepassing van de uitgebreide voorbereidingsprocedure van 3.4 Algemene wet bestuursrecht.

7. EK 33.118, X motie die de regering verzoekt ervoor zorg te dragen dat andere belanghebbenden dan de overheid of de aanvrager, zoals bijvoorbeeld omwonenden, evenveel inspraak hebben als nu het geval is bij het vaststellen van wat nu nog het omgevingsplan is.

VNG reactie: we nemen aan dat er moet staan van wat nu het bestemmingsplan is. Dan steunen we deze motie.

8. EK 33.118, Y motie die de regering verzoekt de huidige streefwaarden in de AMvB's in overeenstemming te brengen met concentraties die veilig zijn voor de gezondheid, en op basis van wetenschappelijke inzichten de streefwaarden te actualiseren en nieuwe streefwaarden toe te voegen.

VNG reactie: we hebben twijfels deze motie vanwege de haalbaarheid en uitvoerbaarheid ervan. Deze dient eerst nader te worden onderzocht. Gemeenten kunnen dit onmogelijk alleen waarmaken.

9. EK 33.118, Z motie die de regering verzoekt in de Nationale Omgevingsvisie heldere en richtinggevende kaders voor de korte en de lange termijn vast te leggen, waarbinnen transities van nationaal belang (energie, klimaat, mobiliteit, woningopgave) vorm moeten krijgen.

VNG reactie: Wij steunen deze motie, gemeenten hebben dit soort kaders hard nodig omdat de druk op de openbare ruimte alleen maar toeneemt.

10. EK 33.118, AA motie die de regering verzoekt een goede nulmeting te doen en op basis daarvan de prioriteiten voor de invoeringsondersteuning te herijken.

VNG reactie: We vragen ons af of deze motie iets toevoegt. Er wordt al veel gemonitord in het kader van de invoering van de Omgevingswet, zowel met betrekking tot de doelen en beleidseffecten als de effectiviteit van de ondersteuning en huidige stand van zaken bij bevoegd gezagen met betrekking tot plannen. De basis is goed en kan ook dienen als nulmeting.

Artikel delen