Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voorbeelden stuitingsbrieven voor gebruik gemeentegrond

Het komt regelmatig voor dat burgers en bedrijven stukjes gemeentegrond in gebruik nemen zonder het vragen van toestemming. Als gemeenten de situatie zo laten kan de grond van eigenaar wisselen door verjaring. De VNG heeft voorbeeldbrieven gemaakt voor het stuiten van verjaring.

VNG 17 september 2014

Het komt regelmatig voor dat burgers en bedrijven stukjes gemeentegrond in gebruik nemen zonder het vragen van toestemming. Als gemeenten de situatie zo laten kan de grond van eigenaar wisselen door verjaring. De VNG heeft voorbeeldbrieven gemaakt voor het stuiten van verjaring.

Voorbeelden zijn het openbaar groen betrekken bij de tuin of het plaatsen van bouwwerken op openbaar groen. 

Wanneer de gemeente niet tijdig hiertegen optreedt, kan het gevolg zijn dat de burger/het bedrijf door bevrijdende verjaring de eigendom van de strook gemeentegrond verkrijgt.

Stuiten van verjaring

Veel gemeenten zijn daarom de afgelopen tijd bezig geweest met het in kaart brengen van de situaties waar de illegale in bezitneming aan de orde is. Een groot aantal gemeenten is daarnaast aan de slag gegaan met het stuiten van de verjaring of de verkoop/verhuur van gemeentegrond aan particulieren en bedrijven.

De VNG krijgt regelmatig de vraag of hiervoor voorbeeldbrieven beschikbaar zijn en heeft deze nu opgesteld voor de verschillende situaties. 

Meer informatie

Artikel delen