Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wijzigingen Bouwbesluit 2012

Op 1 juli 2017 wordt het Bouwbesluit 2012 afgestemd op de bouwkundige eisen die volgen uit het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet. Strengere bouwkundige eisen uit dit laatste besluit zullen dan voorgaan op de eisen uit het Bouwbesluit 2012.

Rijksoverheid 27 juni 2017

De Drank- en Horecawet stelt een aantal eisen aan de inrichting van een horecabedrijf en slijtersbedrijf, onder meer aan vloeroppervlakte, plafondhoogtes, mechanische ventilatie en de toiletgelegenheid. Deze eisen zijn opgenomen in het

Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet

. Daarnaast is in het besluit opgenomen dat moet worden voldaan aan het Bouwbesluit 2012. Per 1 juli 2017 wordt in het Bouwbesluit een artikel 1.15a toegevoegd, luidend: Indien aan een activiteit op grond van het Besluit eisen inrichtingen Drank- en horecawet een voorschrift is verbonden dat strenger is dan een bij of krachtens dit besluit gesteld voorschrift is uitsluitend het aan die activiteit verbonden voorschrift van toepassing.

Verder zijn in het Bouwbesluit 2012 per 1 juli 2017 een aantal verplichtingen omgezet die voortvloeien uit de Europese richtlijn Breedband (PbEU 2014, L 155). Deze richtlijn is gericht op maatregelen ter verlaging van de kosten van de aanleg van elektronische communicatienetwerken. De nieuwe voorschriften in het Bouwbesluit 2012 hiervoor sluiten aan op de gangbare bouwpraktijk in Nederland.

Volgens planning zal het Bouwbesluit 2012 per 1 januari 2018 worden gewijzigd op het punt van drijvende bouwwerken (zoals woonboten) en de milieuprestatie. Op 9 juni 2017 is een wijzigingsvoorstel hiervoor ter voorhang naar de Tweede Kamer gestuurd. Voor drijvende bouwwerken gaan er minder bruikbaarheidseisen gelden. Zo zijn lagere plafonds en kleinere ruimtes mogelijk. Ook komen er andere eisen voor de constructie, de brandveiligheid en het energiegebruik. De eisen gaan alleen gelden voor nieuwe drijvende bouwwerken. Aan de milieuprestatie zal een grenswaarde gesteld worden voor nieuwe woonfuncties en kantoorgebouwen. In het huidige Bouwbesluit bestaat al de verplichting tot het maken van een berekening van de milieuprestatie; daaraan zal per 1 januari 2018 een grenswaarde gekoppeld worden.

Artikel delen