Het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit bouwwerken leefomgeving, het Omgevingsbesluit en het Besluit kwaliteit leefomgeving komen in de plaats van zo'n zestig bestaande besluiten. De Omgevingswet is in maart 2016 aangenomen door de Eerste Kamer en op 26 april 2016 in het Staatsblad gepubliceerd. De concept-AMvB’s vormen de volgende stap van de stelselherziening.

Inzichtelijk

Doel van de stelselherziening is het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht en

het bewerkstelligen van een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid, besluitvorming en regelgeving. Ook het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte door een actieve en flexibele aanpak mogelijk te maken voor het bereiken van doelen voor de fysieke leefomgeving, staat centraal. Tot slot moet de herziening leiden tot het versnellen en verbeteren van besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving.

Deze vier verbeterdoelstellingen zijn leidend geweest voor de opbouw en invulling van de vier besluiten. De besluiten zijn zo ingedeeld dat het voor de gebruikers inzichtelijk is welke regels voor hen van toepassing zijn.

Samen ontwikkeld

De ontwerpbesluiten zijn ontwikkeld in een gezamenlijk proces, waarbij zowel de bestuurlijke koepels ( IPO, VNG en UvW), maatschappelijke organisaties (waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland, milieu- en natuurorganisaties, brancheorganisaties en bedrijven uit de energiesector) als andere partijen in de diverse stadia van totstandkoming actief hebben meegedacht. De consultatieperiode vormt het sluitstuk van deze periode.

Grote belangstelling

Om mensen snel en goed op vlieghoogte te brengen zijn op vier plaatsen in het land informatiebijeenkomsten georganiseerd. De informatiebijeenkomsten konden rekenen op grote belangstelling.

  • 5 juli in Utrecht

  • 7 juli in Assen

  • 30 augustus in Rotterdam

  • 1 september in Eindhoven

Zo waren op alle bijeenkomsten rond de 250 belangstellenden aanwezig. Op de eerste bijeenkomst op 5 juli in het Utrechtse Fort Voordorp gaf ruim een derde van deze groep aan geen enkele kennis te hebben van de concept-AMvB’s. Drieëntwintig procent van de bezoekers in Utrecht had al wel kennisgenomen van de ontwerpbesluiten. Bij de bijeenkomsten aan het einde van de consultatieperiode lag het percentage dat aangaf de AMvB’s te kennen, een stuk hoger: in Rotterdam zei 45% van de bezoekers de AMvB’s te hebben gelezen. Dat is bijna tweemaal zoveel als aan het begin van de consultatieperiode in Utrecht. Het percentage bezoekers dat nog geen kennis had van de AMvB’s, was in Rotterdam nog slechts 16%.

Op de vraag wat de bezoekers wilden ‘halen’ in de bijeenkomsten, luidde het antwoord in alle steden hetzelfde: kennis opdoen. Van de eerste bijeenkomst in Utrecht zijn opnamen gemaakt van elke presentatie. Wie de bijeenkomsten heeft gemist, kan hier terecht.

Bekijk ook de volgende videos: