Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hoe is de Flora en Fauna wetgeving geregeld bij een sloopmelding? Wie is bevoegd gezag bij Ffwet?

11 augustus 2012

Er is geen juridische relatie tussen de sloopmelding en de Ffwet.
Op grond van artikel 3.20 Awb heb je als bevoegd gezag wel een beginselverplichting tot informeren over de Ffwet.

En is het dus raadzaam om bij sloopmeldingen er standaard op te wijzen dat overtredingen van de verboden in art. 8-12 van de Ffwet in beginsel mogelijk zijn. En dat daarvoor mogelijk een ontheffing (geen vergunning) ex art. 75 nodig is. Of, als alternatief, dat volgens een goedgekeurde gedragscode gewerkt zou moeten worden. En dat om te beoordelen of dit zich voordoet het advies van een ter zake deskundige zou moeten worden ingeroepen.

De gemeente is geen bevoegd gezag voor de Ffwet bij slopen.
Het bevoegd gezag is Dienst Regelingen (DR) van het ministerie van EL&I, of als persoon staatssecretaris Bleker.
De provincies hebben geen rol bij de Ffwet. Al is het wel de bedoeling om in de nieuwe Natuurwet die decentralisatie te regelen.
De gemeente is in de WABO ook alleen bevoegd gezag voor de Ffwet als en voor zover er een Vvgb is die is aangehaakt bij de Omgevingsvergunning. Staat daar iets in over huismussen, maar niet over vleermuizen, dan is de gemeente bevoegd om handhavend op te treden ten aanzien van de huismussen. DR blijft verantwoordelijk voor de vleermuizen (in dit voorbeeld).
Dus schijnbare overtredingen meld je bij de AID of de Groendesk of bij DR. Dat kan je als gemeente natuurlijk niet doen. Behalve als je heel zeker wet dat de wet overtreden gaat worden.
Voorheen was het inderdaad zo dat een gemeente geen (bouw-, sloop-, etc.) vergunning had mogen afgeven, voor zover de gemeente in redelijkheid had kunnen weten dat de Ffwet de uitvoering van het vergunde in de weg zou staan. Alleen gemeenten met deskundige ecologen in dienst kunnen dat soort dingen weten, en dus eventueel eisen dat er ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd. Nu de meldingsplicht voor sloop er is, is er van die (beperkte) bescherming ook niets meer over.

Dit antwoord is samengesteld / afgeleid van deze LinkedIn-discussie.

ANTWOORD