Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Geert Wilders presenteert noodwet stikstof

"Een half jaar rust creëren rondom de stikstof en PFAS-problematiek, dat is wat de PVV-leider beoogt met de noodwet. Met deze wet worden woningbouw, infrastructuur en de meeste landbouw tot ‘projecten van dringend openbaar belang’ verklaard. De stikstofregels gelden dan een half jaar niet voor deze projecten."

11 november 2019

In de zes maanden dat de noodwet van kracht is, kan de politiek in relatieve rust naar een definitieve oplossing zoeken, zo stelt Wilders. Met deze wet kunnen boeren boeren en bouwers bouwen, zonder dat de maximumsnelheid hoeft te worden verlaagd of andere pijnlijke maatregelen hoeven te worden genomen. Bouwprojecten voor megastallen komen niet onder de noodwet te vallen.

PFAS

Ook zoekt Wilders een tijdelijke oplossingen voor de problemen met PFAS. Omdat vervuilde grond nu niet meer verplaatst mag worden, liggen veel bouw- en baggerprojecten stil. Wilders stelt voor per regio een bepaald gebied aan te wijzen waar de vervuilde grond naartoe gebracht kan worden.

Haalbaarheid

Of de noodwet juridisch haalbaar is, is nog de vraag. De Raad van State heeft in de uitspraak van afgelopen mei aangegeven dat het niet meer mogelijk is om vooraf toestemming te geven aan projecten die mogelijk schadelijk zijn voor natuurgebieden. Er mag niet meer op de pof worden geleefd als het gaat om het nemen van maatregelen om de uitstoot van stikstof te reduceren. Omdat de noodwet van Wilders wel dergelijke elementen bevat, zou kunnen blijken dat deze wet juridisch niet haalbaar is.

Zelf verwacht de PVV dat de wet wel levensvatbaar is, omdat de wet na een half jaar vervalt en daarmee een afgebakend tijdelijk karakter heeft.

Artikel delen