Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hoe krijgen provincies meer invloed op ondergrondse activiteiten?

Krijgen decentrale overheden daadwerkelijk meer invloed om activiteiten in de diepe ondergrond? Die vraag stond centraal tijdens een technische briefing door over de Mijnbouwwet in de Tweede Kamer. Een vraag die ook bij provincies leeft.

IPO 12 februari 2016

Nieuws

De Tweede Kamer liet zich donderdag informeren door ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken over onder andere de Wijziging van de Mijnbouwwet. Met de wijziging van de Wet krijgen provincies, gemeenten en waterschappen een adviesrol bij de aanvraag van vergunningen en winningsplannen in het kader van de Mijnbouwwet. Met deze toevoeging van de adviesrol voor decentrale overheden geeft het kabinet uitvoering aan de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aardbevingsproblematiek in Groningen om het burgerperspectief structureel en herkenbaar mee te nemen in de besluitvorming door provincies en gemeenten een rol te geven.

Kan de minister deze niet te gemakkelijk het adviesrecht aan de kant schuiven vraagt de Kamer zich af. Ook richtte ze zich op de reikwijdte van de toetsings-gronden voor mijnbouwactiviteiten en zijn de belangen van natuur en milieu voldoende geborgd met de Structuurvisie Ondergrond (STRONG)? Die bepaalt waar mijnbouw wel en niet mogelijk is. De Kamerleden kunnen tot en met 18 februari nog schriftelijk inbreng leveren. Volgende week staat een debat over de Structuurvisie Ondergrond (STRONG) met minister Schultz- Van Haegen (IenM, VVD) op de

Artikel delen