Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeente Purmerend moet binnen twaalf weken gebreken herstellen in plan voor woningbouw

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad van Purmerend de opdracht gegeven om binnen twaalf weken de gebreken te herstellen in het bestemmingsplan 'Burgemeester D. Kooimanweg 4 t/m 14 - 2022'. Dat plan maakt het mogelijk om een bedrijventerrein te transformeren naar een woongebied. De gemeente wil er 489 woningen bouwen in verschillende woontorens met bouwhoogten van dertig tot zestig meter. Omwonenden waren tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

13 november 2024

Jurisprudentie – Samenvattingen

𝗣𝗮𝗿𝗸𝗲𝗿𝗲𝗻

Bezwaarmakers vrezen parkeeroverlast, omdat de gemeenteraad voor dit plan uitgaat van aanzienlijk lagere parkeernormen dan aanbevolen wordt in de zogenoemde CROW-publicatie. De gemeenteraad verwacht geen parkeeroverlast in omliggende straten, onder meer omdat toekomstige bewoners van de woontorens geen aanspraak kunnen maken op een vergunning voor straatparkeren (de nulvergunningenregeling). De Afdeling bestuursrechtspraak constateert echter dat het gebied waar de woontorens gepland zijn, niet is aangewezen als nulvergunningengebied en dat in het plan ook niet is vastgelegd dat toekomstige bewoners geen aanspraak kunnen maken op een parkeervergunning. Het plan is op dit punt "onzorgvuldig voorbereid", aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

𝗩𝗼𝗼𝗿 𝘃𝗼𝗹𝗴𝗲𝗿𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗢𝗺𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴𝘀𝘄𝗲𝘁 - 𝘁𝗼𝗲𝗽𝗮𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴 𝗯𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻𝗽𝗹𝗮𝗻𝘀𝗲 𝗮𝗳𝘄𝗶𝗷𝗸𝗶𝗻𝗴𝘀𝗯𝗲𝘃𝗼𝗲𝗴𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗶𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗱𝗲𝗲𝗹 𝗼𝗺𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴𝘀𝗽𝗹𝗮𝗻

In overweging 14 van de uitspraak gaat de Afdeling bestuursrechtspraak in op een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid in het bestemmingsplan. Met die bevoegdheid kan het college van burgemeester en wethouders in een omgevingsvergunning afwijken van de parkeernorm in het bestemmingsplan. Die norm schrijft voor dat met iedere parkeerplaats voor een deelauto, vier gewone parkeerplaatsen mogen worden weggestreept. Bezwaarmakers vrezen dat het college van B&W deze bevoegdheid ongelimiteerd kan inzetten, maar de Afdeling bestuursrechtspraak gaat daar niet in mee. Zij geeft de gemeentelijke praktijk inzicht hoe deze binnenplanse afwijkingsbevoegdheid in het tijdelijk deel van het omgevingsplan onder de Omgevingswet moet worden toegepast.

Artikel delen