Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rechtspraak intern salderen vraagt om actie

De strengere regels rond intern salderen maken woningbouwprojecten lastiger haalbaar. NEPROM pleit voor concrete maatregelen en politiek handelen om vertraging te voorkomen en verduurzaming te stimuleren.

Neprom 19 december 2024

Jurisprudentie – Samenvattingen

​ De recente uitspraken van de Raad van State over intern salderen hebben grote gevolgen voor de haalbaarheid en voortgang van bouwprojecten.

Bij intern salderen worden de stikstofeffecten van een nieuw project verrekend met de uitstoot van een eerder vergund project op dezelfde locatie. Door striktere regels en beperktere mogelijkheden wordt het behalen van woningbouwdoelen steeds lastiger. NEPROM benadrukt dat een duidelijk handelingsperspectief nodig is om bouwers en ontwikkelaars houvast te bieden bij het aanpakken van stikstofuitdagingen. Zonder aanvullende maatregelen dreigt het woningtekort verder op te lopen, met grote maatschappelijke impact.

Wat is er veranderd?

De nieuwe rechtspraak bepaalt dat intern salderen niet meer mag worden meegenomen in de voortoets om te beoordelen of een natuurvergunning nodig is. Wel mag intern salderen worden gebruikt bij het verlenen van de vergunning. Het nieuwe beoordelingskader is direct van toepassing. Wel geldt een overgangstermijn.

De gevolgen:

  • Vergunningplicht wordt vrijwel altijd vereist, inclusief een passende beoordeling.

  • Intern salderen is alleen mogelijk als de stikstofreductie niet volledig aan de natuur ten goede komt (additionaliteitsvereiste).

  • Strengere interpretatie van de referentiesituatie beperkt de mogelijkheden voor intern en extern salderen.

  • Provincies hebben beleidsvrijheid, wat tot meer bezwaren kan leiden in relevante zaken.

NEPROM pleit voor directe actie

Als brancheorganisatie van maatschappelijk betrokken project- en gebiedsontwikkelaars roept NEPROM op tot maatregelen die woningbouw niet alleen versnellen, maar ook verduurzamen. Wij blijven pleiten voor:

  • Meer bronmaatregelen op korte termijn om stikstofuitstoot direct te verminderen;

  • Erkenning van het algemeen maatschappelijk belang van voldoende woningbouw;

  • Het prominent agenderen van het dossier in Brussel;

  • Politieke besluiten over kritische depositiewaarden, drempelwaarden en meer aandacht voor de voortoets.

  • Een langere overgangsperiode voor de nieuwe regels, die nu loopt tot 1 januari 2030.

Samen naar oplossingen

NEPROM blijft in gesprek met beleidsmakers en andere betrokken partijen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Politieke daadkracht is essentieel om de woningbouw niet verder te vertragen.

Artikel delen