De raad van de gemeente Roermond heeft op 14 september 2023 het bestemmingsplan ‘Melickerveld 2022’ gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een nieuwe woonwijk met maximaal 468 woningen aan de rand van de kern Roermond mogelijk. Verschillende appellanten hebben beroep ingesteld tegen het vaststellingsbesluit. In deze samenvatting worden de beroepsgronden die zich richten op de gebiedsbescherming vanuit de Wet natuurbescherming besproken.
Appellanten die nabij het Natura 2000-gebied Roerdal wonen betogen dat de stikstofberekening bij het bestemmingsplan niet klopt. De raad betoogt dat deze beroepsgrond inhoudelijk niet beoordeeld kan worden omdat het relativiteitsvereiste daaraan in de weg staat. De Afdeling overweegt dat de bepalingen in de Wnb over de beoordeling van plannen die gevolgen kunnen hebben voor een Natura 2000-gebied (art. 2.8 en 2.7 Wnb), strekken ter bescherming van het behoud van de natuurwaarden in deze gebieden. Een natuurlijk persoon die zich beroept op de bepalingen van de Wnb die strekken tot de bescherming van de natuurwaarden van een Natura 2000-gebied beroept zich op een algemeen belang, waarvoor hij niet in rechte op kan komen. Het individuele belang van een natuurlijk persoon bij het behoud van een goede kwaliteit van zijn woon- en leefomgeving, waarvan een Natura 2000-gebied deel uitmaakt, kan echter zo nauw zijn verweven met het algemeen belang van bescherming van de natuur waarden, dat niet kan worden geoordeeld dat de betrokken normen in de Wnb kennelijk niet strekken tot bescherming van zijn belang (zie daarover de overzichtsuitspraak van de Afdeling van 11 november 2020, ECLI:NL:RVS:2020:2706, r.o. 10.51). Voor het aannemen van verwevenheid zijn onder meer de afstand van de woning tot het Natura 2000-gebied en de inrichting van het gebied tussen de woning en het Natura 2000-gebied van belang. Deze situatie doet zich voor wanneer een Natura 2000-gebied deel uitmaakt van de leefomgeving van appellanten. De afstand van de woningen van appellanten bedraagt tot het meest nabijgelegen Natura 2000-gebied Roerdal meer dan 360 m. Daartussen zijn begroeiing met bomen, de Heinsbergerweg, woningen, een school voor praktijkonderwijs en andere bebouwing gelegen. Gelet hierop, maakt het Natura 2000-gebied geen deel uit van de woon- en leefomgeving van appellanten. De Afdeling concludeert dat hun individuele belangen niet verweven zijn met het algemene belang dat de Wnb beoogt te beschermen. De Afdeling laat de beroepsgrond van appellanten over de stikstofberekening met toepassing van artikel 8:69a Awb buiten beschouwing omdat de Wnb de belangen van de natuurlijke personen die beroep ingesteld hebben tegen het bestemmingplan niet beschermd.
De raad heeft een stikstofdepositie onderzoek ten grondslag gelegd aan het bestemmingsplan ‘Melickerveld 2022’. Uit dit onderzoek volgt dat geen sprake is van een toename in stikstofdepositie op enig relevant Natura-2000 gebied in de aanleg- of gebruiksfase.
Natuur en Milieufederatie betoogt dat geen rekening is gehouden met de nabij gelegen Duitse Natura 2000-gebieden. De Afdeling overweegt dat er geen Duitse Natura 2000-gebieden zijn die dichterbij het plangebied liggen dan de Nederlandse waarvoor berekeningen zijn gemaakt. Het Nederlandse natuurgebied Roerdal is het Natura 2000-gebied dat het dichtst bij het plangebied gelegen is. Met dit gebied is rekening gehouden in de stikstofberekeningen.
De raad heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat geen sprake is van een toename van stikstofdepositie op enig relevant Natura 2000-gebied, waaronder Roerdal, tijdens de bouw van de woningen of tijdens het gebruik daarvan. De Afdeling ziet dan ook geen aanleiding voor het oordeel dat de raad in de stikstofberekeningen ten onrechte geen rekening heeft gehouden met de Duitse Natura 2000-gebieden.
De Afdeling verwerpt de betogen van appellanten dat de raad het bestemmingsplan ‘Melickerveld 2022’ niet in overeenstemming met de Wnb-bepalingen over gebiedsbescherming heeft vastgesteld.