Voor de herontwikkeling van het gebied ‘Winkelsteeg’ in Nijmegen is het bestemmingsplan ‘Nijmegen Winkelsteeg – Stationsomgeving Goffert’ opgesteld. Het plan maakt door middel van de bestemming ‘Maatschappelijk – Islamitisch cultureel centrum’ een moskee en aan de moskee gerelateerde voorzieningen mogelijk.
De relevante planregel luidt:
“Artikel 9.3.1 Moskee gerelateerde voorzieningen
Voor de moskeegerelateerde voorzieningen ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van maatschappelijk - moskee gerelateerde voorzieningen" gelden de volgende regels:
a. toegestaan zijn uitsluitend aan de moskee gerelateerde voorzieningen in de vorm van:
1. 75 m2 brutovloeroppervlakte aan detailhandel, in de vorm van een islamitische supermarkt met een verkoopvloeroppervlakte van maximaal 520 m2, een kapperszaak en een bakkerij;
2. 300 m2 brutovloeroppervlakte aan horeca als aangeduid als categorie 1a of 1b in Bijlage 3 bij deze regels;
3. een opslagruimte van 150 m2 brutovloeroppervlakte;
4. 2650 m2 brutovloeroppervlakte aan educatieve voorzieningen en ontmoetingsruimten;
5. 220 m2 brutovloeroppervlakte aan ondergeschikte kantoren;
6. twee inpandige bedrijfswoningen ten behoeve van de imam;
b. detailhandel en horeca zijn uitsluitend toegestaan op de begane grond.”.
Appalanten vinden de gebruiksmogelijkheden binnen de bestemming ‘Maatschappelijk – Islamitisch cultureel centrum’ te beperkt. Appalanten hebben dit in hun zienswijzen tegen het plan al duidelijk gemaakt. De raad van de gemeente Nijmegen en appalanten hebben ná vaststelling van het bestemmingsplan overlegd en zijn het eens geworden over een wijziging van de planregels voor aan de moskee gerelateerde voorzieningen. Naast de bezwaren van appalanten zijn er geen gewijzigde omstandigheden die aanleiding gegeven tot het aanpassen van de planregels. De Afdeling oordeelt dat de raad van de gemeente Nijmegen de planregels voor de gebruiksmogelijkheden voor de moskee onzorgvuldig heeft voorbereid.
Partijen hebben de Afdeling verzocht om met toepassing van artikel 8:72, lid 3, onder b van de Awb zelf in de zaak te voorzien en de planregels aan te passen. Omdat het voor de Afdeling niet zeker is dat derdebelanghebbenden niet in hun belangen worden geschaad maakt de Afdeling geen gebruik van deze bevoegdheid. De Afdeling kiest ervoor een bestuurlijke lus toe te passen en draagt de raad van de gemeente Nijmegen op het gebrek te herstellen.