Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Woo-verzoek: beoordeling weigeringsgrond m.b.t. verstrekken adresgegevens van pand, waar college dwangsommen is verschuldigd wegens niet tijdig beslissen

De Afdeling oordeelt in haar uitspraak van 15 mei 2024 (ECLI:NL:RVS:2024:2046) dat openbaarmaking van de adresgegevens van een pand waar een bouwkundig conflict tussen gemeentebestuur en pandeigenaar speelt gerechtvaardigd is, omdat het algemeen belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische samenleving in dit geval zwaarder weegt dan het belang van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

23 mei 2024

Samenvatting

Samenvatting

Aanleiding voor dit oordeel was het op de Wet open overheid (“Woo”) gebaseerde informatieverzoek, waarin werd verzocht om openbaarmaking van alle documenten over het langslepende conflict tussen het gemeentebestuur en de eigenaar van een specifiek pand en waarop het college positief heeft beslist. De eigenaar van het pand is het er niet mee eens dat daarbij de adresgegevens van het pand openbaar zijn gemaakt: in het kader van zijn conflict met de gemeente heeft hij naar eigen zeggen recht op hoge bedragen aan verbeurde dwangsommen wegens het herhaaldelijk overschrijden van beslistermijnen; met openbaarmaking van de adresgegevens kan vervolgens de eigenaar een verband worden gelegd tussen hem en deze verbeurde dwangsommen, hetgeen een onaanvaardbare inbreuk zou vormen op zijn persoonlijke levenssfeer.

De Afdeling overweegt dat het openbaar maken van informatie op grond van art. 5.1, tweede lid, aanhef en onder e, Woo achterwege blijft, voor zover het belang daarvan niet opweegt tegen het belang van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Net als onder de voorganger van de Woo, de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), geldt dat het in art. 2.5 Woo neergelegde uitgangspunt ‘openbaarheid is regel’ zwaar weegt (vgl. de Afdelingsuitspraak van 12 juli 2023, ECLI:NL:RVS:2023:2679).

De gevraagde documenten houden volgens de Afdeling verband met de publieke taak van het college, omdat zij gaan over de besluitvorming van het college en de besteding van publieke middelen. De in documenten neergelegde informatie, waaronder ook de adresgegevens van het pand, vormen publieke informatie in de zin van art. 2.1 Woo. Daargelaten of openbaarmaking van de adresgegevens in dit geval een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van de pandeigenaar, is de Afdeling van oordeel dat het algemeen belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische samenleving zwaarder weegt dan het belang van de eigenaar bij eerbiediging van diens persoonlijke levenssfeer. Daartoe is van belang dat het adres van zijn pand al wordt vermeld in verschillende openbare stukken, zoals in het Gemeenteblad bekend gemaakte (aangevraagde en verleende) omgevingsvergunningen en een over deze kwestie opgesteld adviesrapport.

Artikel delen