Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kaders voor de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet

Digitalisering is één van de belangrijkste instrumenten voor het behalen van de verbeterdoelen van de Omgevingswet. De Omgevingswet wil zorgen voor eenvoudiger en inzichtelijke regels, een samenhangende benadering van de leefomgeving, een grotere bestuurlijke afwegingsruimte en meer gebiedsgericht maatwerk en betere en snellere besluitvorming. De ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is belangrijk om deze vier verbeterdoelen te kunnen halen.

16 december 2016

Visie

De Visie Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is een nadere uitwerking van het Bestuursakkoord Implementatie Omgevingswet (2015) voor het onderdeel Digitalisering. De Visie beschrijft op hoofdlijnen het digitaal stelsel op de langere termijn (2024). Het is daarmee een bestuurlijke verankering van de interbestuurlijke ambitie waar met de ontwikkeling van het DSO naar toe wordt gewerkt. De visie is gericht op het "waarom" en het "wat". Aanvullend op de Visie zijn twee andere kaderstellende documenten opgesteld: een Globaal Programma van Eisen met een concrete functionele uitwerking van het wat en een Doelarchitectuur met keuzen en kaders (architectuur principes) voor het hoe.

Richtinggevend kader

De Visie vormt samen met het Globaal Programma van Eisen en de Doelarchitectuur het richtinggevend kader voor de opdracht aan het Programma Aan de slag met de Omgevingswet. De hoofdlijnen van het DSO en de taken en verantwoordelijkheden zullen via de Invoeringswet in de Omgevingswet worden verankerd. De uitwerking van het "hoe" binnen dit kader wordt aan het Programma Aan de slag met de Omgevingswet overgelaten. Op 2 november 2016 is de visie, samen met het bijbehorende Globaal Programma van Eisen en de Doelarchitectuur, vastgesteld in het bestuurlijk overleg dat gaat over de uitvoering van de eerste fase tot 2019.

Impact

Provincies, gemeenten, waterschappen en het Rijk hebben parallel aan de totstandkoming van de drie documenten de impact van de Omgevingswet op hun ICT verkend. In verschillende werkateliers is onderzocht wat de gevolgen van de wet zijn voor bijvoorbeeld dienstverlening, informatiearchitectuur en gegevensmanagement. Deze uitkomsten zijn gebundeld in eindrapportages Verkenningen Informatievoorzieningen Overheden.

Met één klik op de kaart: inzicht, duidelijkheid en samenwerking

In 2019, bij inwerkingtreding van de wet, kan de gebruiker overheid, burger en bedrijf vanuit één digitaal loket vergunningen aanvragen, meldingen doen en zien welke regels en beleid van toepassing zijn op een locatie. Er is ook informatie beschikbaar over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving, zoals gegevens op het gebied van water- of luchtkwaliteit en geluidbelasting. In 2024 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet gebruikers optimaal bij de uitvoering van processen voor planvorming en vergunningverlening via kwalitatief goede informatie op het gebied van de fysieke leefomgeving. Het DSO levert integraal inzicht en overzicht voor de gebruikers en maakt het mogelijk dat (besluitvormings)processen sneller en beter voorspelbaar verlopen.

Ontwikkeling in fases

Alle onderwerpen die in de Visie worden uitgewerkt dragen bij aan de realisatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet en daarmee aan de verandering die met de Omgevingswet wordt beoogd. De Visie beschrijft het wensbeeld in 2024. Wat er uiteindelijk door het Programma Aan de slag met de Omgevingswet aan producten wordt gerealiseerd, wordt tijdens de ontwikkelfase vastgelegd in een programmaplan en verder uitgewerkt in jaarplannen. Aan de hand van gefaseerde besluitvorming wordt tussen nu en 2024 steeds met de bestuurlijke partners besloten hoe het DSO wordt doorontwikkeld en hoe realisatie kan plaatsvinden. Voor het geven van een go of no go in elke ontwikkelingsfase, zijn de bestuurlijke, organisatorische, technische en financiële haalbaarheid doorslaggevend. Op die manier kan een weloverwogen

ontwikkeling van het DSO plaatsvinden tussen nu en 2024.

Lees hier de

Visie Digitaal Stelsel Omgevingswet 2024

Lees hier de

Doelarchitectuur DSO

Lees hier het

Globaal Programma van Eisen DSO

Artikel delen