Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Omgevingswet: geluidregels in het omgevingsplan

De nieuwe Omgevingswet gaat veel veranderingen brengen voor de geluidregelgeving, zowel voor verkeers- en spoorlawaai als industrielawaai. In dit artikel gaan we in op de veranderingen voor bedrijfsmatige activiteiten. Gemeenten krijgen op dit vlak een belangrijke taak.

20 oktober 2017

Systematiek Activiteitenbesluit vervalt

Nieuw in de Omgevingswet is dat er voor de geluidhinder van individuele bedrijven geen immissienormen meer worden gesteld op landelijk niveau. De systematiek zoals we die nu kennen in afdeling 2.8 van het Activiteitenbesluit komt te vervallen. De huidige geluidnormen van het Activiteitenbesluit gelden voor ieder bedrijf, ongeacht de locatie waar het bedrijf zich binnen Nederland bevindt. Dit uitgangspunt wordt losgelaten, omdat er in de praktijk behoefte is aan lokale afwegingsruimte.

Magazine Geluid - Artikel geluid in de omgevingswet

// ////

// ////

// ////

// #splash, .im-ts-splash { background: rgb(255,255,255); background: rgba(255,255,255,1); } #splash .spinner.style-0:before { border-top-color: rgb(199,146,57); border-top-color: rgba(199,146,57,1); } .container.im-ts-splash { background: rgb(255,255,255); background: rgba(255,255,255,1); } .no-svg .im-sp, .no-svg .im-sp-after:after, .no-svg .im-sp-after-relative:after { background-image: url('http://file-lb-instantmagazine.netdna-ssl.com/viewer/v2.1.772/images/sprites/icon-set-1.png'); } .im-sp, .im-sp-after:after, .im-sp-after-relative:after { background-image: url('http://file-lb-instantmagazine.netdna-ssl.com/viewer/v2.1.772/images/sprites/icon-set-1.svg'); } .no-svg .im-sp[class*="im-sp-social-"] { background-image: url('http://file-lb-instantmagazine.netdna-ssl.com/viewer/v2.1.772/images/sprites/icon-social-1.png'); } .im-sp[class*="im-sp-social-"] { background-image: url('http://file-lb-instantmagazine.netdna-ssl.com/viewer/v2.1.772/images/sprites/icon-social-1.svg'); } ////

// ////

// ////

// ////

// ////

// ////

// ////

// ////

// ////

// ////

// ////

De bescherming tegen geluidhinder hoeft niet op iedere locatie even groot te zijn. In stedelijk gebied kan een hogere geluidbelasting acceptabel zijn dan in stil landelijk gebied. Binnen een gemeente kan er behoefte zijn om op bepaalde plekken meer ruimte te bieden aan bedrijvigheid, terwijl op andere locaties de kwaliteit van de leefomgeving zwaarder weegt. Gemeenten kunnen op dit vlak verschillende ambitieniveaus hebben. De wetgever wil deze afweging aan de gemeente overlaten. De Omgevingswet gaat daar handvatten voor bieden.

De Omgevingswet maakt onderscheid tussen regels voor de emissie en de immissie van geluid. De emissieregels worden opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), dat een vergelijkbare werking heeft als het huidige Activiteitenbesluit. Voor geluidhinder zijn er alleen specifieke regels opgenomen voor traumahelikopters en het proefdraaien van verbrandingsmotoren.

Voor de immissienormen zullen we onder de Omgevingswet moeten kijken naar het gemeentelijke omgevingsplan. Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) verplicht gemeenten om in hun omgevingsplannen aandacht te besteden aan geluid. In het Bkl zijn instructieregels opgenomen, die voorschrijven wat er precies in het omgevingsplan moet worden geregeld. Deze instructieregels richten zich tot de gemeenteraad als opsteller van het omgevingsplan. De regels van het Bkl richten zich niet tot een individueel bedrijf.

Voor bedrijven is dit een belangrijke verandering. Om te kunnen beoordelen hoeveel geluid zij op een bepaalde locatie mogen produceren, zullen zij straks het gemeentelijke omgevingsplan moeten raadplegen. De inhoud daarvan kan per gemeente en per locatie verschillen.

Geluidregels in het omgevingsplan

Hoe moet de gemeente het onderwerp geluid regelen in het omgevingsplan? In het omgevingsplan moet rekening worden gehouden met het geluid dat door bedrijfsmatige activiteiten optreedt op geluidgevoelige gebouwen en geluidgevoelige locaties. De regels van het omgevingsplan moeten erin voorzien dat de geluidsbelasting aanvaardbaar is, zowel het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau als het maximaal niveau.

Wanneer is het geluid van een bedrijfsmatige activiteit aanvaardbaar? Het is de bedoeling om gemeenten beleidsvrijheid te geven bij het vaststellen van de normen die gelden voor geluid. Om niettemin een handje te helpen voorziet het Bkl in een standaardregeling. Neemt een gemeente die standaardregeling over in het omgevingsplan, dan heeft de gemeente voldaan aan de instructieregel van het Bkl. Met de standaardregeling wordt een basisbeschermingsniveau geboden, dat op voorhand acceptabel is geacht.

Lees dit artikel gratis verder in het online

Magazine Geluid.

Artikel delen