Een zorginstelling heeft in haar hoedanigheid van opdrachtnemer (onder meer) de navolgende wettelijke verplichtingen:
De opdrachtnemer moet bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen (artikel 7:401 BW).
De opdrachtnemer is gehouden gevolg te geven aan tijdig verleende en verantwoorde aanwijzingen omtrent de uitvoering van de opdracht (artikel 7:402 lid 1 BW).
De opdrachtnemer houdt de opdrachtgever op de hoogte van zijn werkzaamheden en stelt hem onverwijld in kennis van de voltooiing van de opdracht, indien de opdrachtgever daarvan onkundig is (artikel 7:403 lid 1 BW).
De opdrachtnemer legt aan de opdrachtgever verantwoording af over de wijze van uitvoering van de opdracht (artikel 7:403 lid 2 BW).
ad 1:
zorgplicht
zorginstelling
De eerste verplichting van de zorginstelling als opdrachtnemer is dat zij bij haar werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht moet nemen. Of een zorginstelling voldoet aan haar zorgplicht als goed opdrachtnemer hangt (onder andere) af van:1
de aard van de opdracht: gaat het om uitvoering geven aan een instructie of juist het behartigen van belangen?
de positie van de zorginstelling;
de aard en ernst van de betrokken belangen;
het belang van de zorgvrager;
in welke branche wordt de opdracht verstrekt?
de persoon van de zorgvrager;
contractuele factoren.
De zorginstelling moet beschikken over deskundigheid die van haar te verwachten mag zijn.
De deskundigheid die de zorginstelling bezit, moet zij ook benutten.
ad 2:
opvolgen aanwijzingen zorgvrager
Indien een zorgvrager tijdig en verantwoorde aanwijzingen geeft omtrent de uitvoering van de opdracht (het leveren van de overeengekomen zorg), dan is de zorginstelling gehouden hieraan gevolg te geven.
De zorginstelling die op redelijke grond niet bereid is de opdracht volgens de door de zorgvrager gegeven aanwijzingen uit te voeren, kan, indien de zorgvrager de zorginstelling niettemin aan die aanwijzingen houdt, de overeenkomst opzeggen wegens gewichtige redenen (artikel 7:402 lid 2 BW).
De verplichting om gevolg te geven aan aanwijzingen van de zorgvrager is van regelend recht. Dit betekent dat het tussen zorginstelling en zorgvrager vrij staat om van deze wettelijke verplichting af te wijken. Ook kunnen partijen afspreken dat deze verplichting in zijn geheel buiten toepassing blijft.
Opdracht strekt tot het belang van een derde
Het kan ook voorkomen dat de opdracht strekt tot het belang van een derde. Bijvoorbeeld indien een familielid van de zorgvrager een overeenkomst van opdracht (het leveren van zorg) sluit met de zorginstelling. Het gaat dan om het belang van de zorgvrager (die niet de opdrachtgever is). Indien het familielid (opdrachtgever) instructies geeft, moeten deze in beginsel in acht worden genomen door de zorginstelling.
ad 3:
informatieplicht
De zorginstelling houdt de opdrachtgever op de hoogte van haar werkzaamheden en stelt hem onverwijld in kennis van de voltooiing van de opdracht indien de opdrachtgever daarvan onkundig is.
Deze informatieplicht van de zorginstelling is een nadere uitwerking van de verplichting om de zorg van een goed opdrachtnemer in acht te nemen. Deze verplichting dient ruim te worden uitgelegd. Een goede communicatie tussen partijen is de ratio van deze verplichting.3Vervulling specifieke opdracht
De wettelijke verplichting om de opdrachtgever onverwijld in kennis te stellen van de voltooiing van de opdracht zal zich vooral voordoen bij werkzaamheden tot vervulling van een specifieke opdracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het garagebedrijf dat een auto repareert (hetgeen ook valt onder de wettelijke overeenkomst van opdracht). Na de reparatie van de auto moet de opdrachtgever onverwijld in kennis worden gesteld.
Het verlenen van zorg is vaak een voortdurende overeenkomst van opdracht, zodat voltooiing van de opdracht niet snel aan de orde is.
ad 4:
verantwoording
Bij elke overeenkomst van opdracht geldt dat de opdrachtnemer verantwoording aflegt over de wijze waarop hij de opdracht uitvoert. De zorginstelling dient verantwoording af te leggen aan de zorgvrager over de wijze waarop het verlenen van zorg plaatsvindt.