Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In de wet zijn een aantal verplichtingen opgenomen voor de opdrachtgever. Verder volgen ook uit gewoonterecht en de eisen van redelijkheid en billijkheid een aantal verplichtingen voor de opdrachtgever. Een zorgvrager heeft in zijn hoedanigheid van opdrachtgever (onder meer) de navolgende verplichtingen:

  1. Indien de overeenkomst door de opdrachtnemer in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf is aangegaan, is de opdrachtgever hem loon verschuldigd (artikel 7:405 lid 1 BW).

  2. De opdrachtgever moet aan de opdrachtnemer de onkosten verbonden aan de uitvoering van de opdracht vergoeden, voor zover deze niet in het loon zijn begrepen (artikel 7:406 lid 1 BW).

  3. De opdrachtgever heeft een informatieplicht en hij is verplicht zijn medewerking te verlenen aan de uitvoering van de opdracht (gewoonterecht).

ad 1:
loon

zorginstelling

De overeenkomst tot het leveren van zorg wordt door de zorginstelling aangegaan in de uitoefening van haar beroep of bedrijf. De zorgvrager is het overeengekomen loon (vergoeding) verschuldigd, bijvoorbeeld de vergoeding die de zorgvrager daarvoor van de overheid ontvangt.1

Indien loon verschuldigd is, maar de zorginstelling en de zorgvrager hebben niets afgesproken over de hoogte van het loon, dan is de zorgvrager het op gebruikelijke wijze berekende loon verschuldigd, of bij gebreke daarvan een redelijk loon (artikel 7:405 lid 2 BW).

ad 2:
onkostenvergoeding

zorginstelling

De zorgvrager moet aan de zorginstelling ook de onkosten vergoeden die verbonden zijn aan het leveren van zorg, voor zover deze niet in het loon zijn begrepen. Alleen de onkosten die in het kader van de opdracht redelijk zijn, komen voor vergoeding in aanmerking.2

In de zorgovereenkomst wordt regelmatig van deze wettelijke regeling afgeweken en komen partijen een vaste vergoeding (loon plus onkostenvergoeding) overeen.

ad 3:
informatieplicht

en medewerkingsplicht

Hoewel dit niet wettelijk geregeld is volgt uit het gewoonterecht en de eisen van redelijkheid en billijkheid dat een zorgvrager verplicht is alle relevante informatie aan de zorginstelling te verstrekken (bijvoorbeeld over zijn gezondheid en medicijngebruik) en ook verplicht is om zijn medewerking te verlenen aan de zorgverlening door de zorginstelling.3