Objectieve (spel)regel: Een voor iedereen kenbare, duidelijke, eenduidige en algemeen toepasbare (spel)regel volgens https://keesvandewater.blogspot.com/2016/10/vereiste-objectiviteit.html.
Octrooi: Beschermingsrechten die op aanvraag door het Bureau voor Industriële Eigendom worden verleend voor nieuwe uitvindingen die in de nijverheid kunnen worden toegepast. Octrooi- of patenthouders genieten octrooibescherming, hetgeen een wettelijk alleenrecht inhoudt om gedurende een bepaalde tijd (ca. twintig jaar) een product te maken. Wet: Octrooiwet 1995, Europees Octrooiverdrag en art. 2.76 lid 3 Aanbestedingswet 2012. Lit: Nijhof 2018: blz. 36 e.v.
Of gelijkwaardig: Een aanbestedende dienst verwijst in de technische specificaties niet naar een bepaald fabricaat, een bepaalde herkomst of een bijzondere werkwijze die kenmerkend is voor de producten of diensten van een bepaalde ondernemer, een merk, een octrooi of een type, een bepaalde oorsprong of een bepaalde productie, waardoor bepaalde ondernemingen of bepaalde producten worden bevoordeeld of uitgesloten, tenzij dit door het voorwerp van de overheidsopdracht gerechtvaardigd is. Een aanbestedende dienst kan de melding of verwijzing, als vorenbedoeld, opnemen in de technische specificatie indien een voldoende nauwkeurige en begrijpelijke beschrijving van het voorwerp van de overheidsopdracht door toepassing van lid 1 niet mogelijk is en deze melding of verwijzing vergezeld gaat van de woorden ‘of gelijkwaardig’. Wet: Art. 2.76 leden 3 en 4 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: blz. 267 en 269. Van der Horst 2017, blz. 285-289.
Offerte: Zie Inschrijving.
Offerteaanvraag: Het aanvragen van één of meer offertes. Wanneer meerdere offertes van meerdere ondernemers worden aangevraagd is sprake van (een) aanbesteding.
Omissie: Een omissie is een niet-opzettelijke fout door nalatigheid. Zie bijvoorbeeld ook Kennelijke vergissing. Lit: Van Romburgh 2017: par. 7.2.
Omzeilen: Uit de weg gaan, vermijden, zorgen dat je er niet mee te maken krijgt.
Omzeilingsconstructies: Constructies om een aanbestedingsplicht te omzeilen.
Omzeteis: Een slechts in bepaalde gevallen, en onder voorwaarden, te stellen geschiktheidseis in verband met de financiële en economische draagkracht. Wet: Art. 2.90 leden 3 en 5 Aanbestedingswet 2012.
Omzetting: Omzetting van Europese richtlijnen in/naar Nederlands recht. Zie ook Implementatie. Lit: Hebly en Meesters 2016, blz. 106 e.v.
Onaanvaardbare inschrijving: Niet te aanvaarden inschrijving. Onaanvaardbare inschrijvingen zijn in ieder geval inschrijvingen van inschrijvers die niet aan de gestelde geschiktheidseisen voldoen of waarvan de prijs het door de aanbestedende dienst begrote bedrag, vastgesteld en gedocumenteerd vóór de aanvang van de aanbestedingsprocedure, overschrijdt. Wet: Art. 2.28 lid 4 Aanbestedingswet 2012.
Onbeperkte aansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die op geen enkele manier gelimiteerd is. Jur: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 6 november 2014, ECLI:NL:RBZWB:2014:7530 r.o. 4.4: “[…] De voorzieningenrechter is van oordeel dat de gemeenten met dit antwoord duidelijk hebben aangegeven dat alle beperkingen van het BW van toepassing zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid tot matiging indien volledige schadevergoeding onaanvaardbaar is (artikel 6:109 BW), het beroep op eigen schuld (artikel 6:101 BW) en de beperking te vinden in artikel 6:98 BW. De voorzieningenrechter stelt dan ook vast dat de gemeenten geen verdergaande aansprakelijkheid dan die op grond van het BW als uitgangspunt nemen en deze vervolgens hebben gelimiteerd in artikel 14.2. Dat betekent dat de gemeenten, anders dan Canon stelt, geen ongelimiteerde aansprakelijkheid van de inschrijver verlangen, en in het bijzonder ook geen ongelimiteerde vrijwaring voor schade van derden verlangen. […]”
Ondeelbaar: Een overheidsopdracht is ondeelbaar, wanneer deze slechts door één opdrachtnemer kan worden uitgevoerd. Zie ook Ondeelbaar geheel. Wet: Art. 2.12b lid 2 Aanbestedingswet 2012. Jur: HvJ EU 4 mei 2017 in zaak C-387/14 (Esaprojekt sp. z o.o.), r.o. 54: “[…] dat het een ondernemer niet toestaat een beroep te doen op de draagkracht van een andere entiteit in de zin van artikel 48, lid 3, van deze richtlijn, door de kennis en de ervaring van twee entiteiten, die elk op zich niet beschikken over de voor de uitvoering van een bepaalde opdracht gevraagde bekwaamheden, samen te tellen, in het geval de aanbestedende dienst meent dat de betrokken opdracht ondeelbaar is in die zin dat deze door één ondernemer moet worden uitgevoerd […].”
Ondeelbaar geheel: Niet deelbaar. De verschillende onderdelen van de (overheids)opdracht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wet: Art. 2.12b Aanbestedingswet 2012. Jur: HvJ EU 6 mei 2010 in zaak C-145/08 (Club Hotel Loutraki AE), r.o. 48: “Uit de rechtspraak van het Hof blijkt dat in het geval van een gemengde overeenkomst waarvan de verschillende onderdelen volgens de bewoordingen van de aankondiging van de opdracht onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dus een ondeelbaar geheel vormen, de betrokken transactie voor de juridische kwalificatie ervan in haar geheel als een eenheid moet worden onderzocht en moet worden beoordeeld op basis van de regels die van toepassing zijn op het onderdeel dat het hoofdvoorwerp of het overwegende element van de overeenkomst vormt […].”
Onder bezwarende titel: Met een prestatie en een tegenprestatie. Zie ook Bezwarende titel.
Onderaannemer: Aannemer die in opdracht van een hoofdaannemer een onderdeel van de opdracht uitvoert.
Onderaanneming: Wanneer, door de door de aanbestedende dienst gecontracteerde ondernemer, een derde(-ondernemer) wordt ingezet in verband met nakoming van de overeenkomst (zonder dat er een rechtsverhouding tussen de aanbestedende dienst en die derde ontstaat). Wet: Art. 2.79 Aanbestedingswet 2012.
Onderdrempelige opdracht: Opdracht met een waarde onder het (betreffende) Europese drempelbedrag.
Onderdrempels: In de praktijk gehanteerde term voor in het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de aanbestedende dienst opgenomen drempelwaarden onder de Europese drempelbedragen.
Onderhandelen: Onderhandelen over de inschrijving. Jur: Rechtbank Midden-Nederland 20 juli2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:3985, r.o. 4.15.1: “Als uitgangspunt geldt het volgende. Het is de aanbestedende dienst, in beginsel, niet toegestaan om met het oog op verbetering van het aanbestedingsresultaat nader te onderhandelen met de inschrijvers die op basis van het gunningscriterium voor gunning van de opdracht in aanmerking komt, alvorens de opdracht formeel te gunnen. Er kan een beperkte onderhandelingsruimte zijn, maar de aanbestedende dienst heeft geen onderhandelingsrecht. Dit betekent dat de inschrijver die op basis van de gunningscriteria voor gunning van de opdracht in aanmerking komt, niet verplicht is aan het voeren van onderhandelingen mee te werken. Weigert deze inschrijver mee te werken dan zal de aanbestedende dienst niet de opdracht alsnog aan een andere inschrijver kunnen gunnen met een beroep op een onbevredigend verloop van de onderhandelingen. Hij zal de opdracht ongewijzigd aan de winnende inschrijver moeten gunnen. […]”
Onderhandelingen voeren: Een aanbestedende dienst kan in het kader van de concurrentiegerichte dialoog met de inschrijver wiens inschrijving is aangewezen als economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding onderhandelingen voeren om de in de inschrijving vervatte financiële toezeggingen of andere voorwaarden te bevestigen met het oog op afronding van de voorwaarden van de overheidsopdracht, mits dit de wezenlijke aspecten van de inschrijving of van de in de aankondiging of het beschrijvende document vermelde behoeften en voorschriften onverlet laat en niet tot vervalsing van de mededinging of discriminatie kan leiden. Wet: Art. 2.112 lid 2 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 11.9.4.
Onderhandelingsprocedure: Procedure waarbij de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf met door hem geselecteerde ondernemers overleg pleegt en door middel van onderhandelingen met één of meer van hen de voorwaarden voor de opdracht vaststelt. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.
Onderhandelingsprocedure met aankondiging: In deel 3 van de Aanbestedingswet 2012 en in de Aanbestedingswet op defensie- en veiligheid opgenomen onderhandelingsprocedure. Wet: Art. 3.35 Aanbestedingswet 2012 en art. 2.20 Aanbestedingswet op defensie- en veiligheid.
Onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking: Oude (art. 30 Richtlijn 2004/18/EG) benaming voor de klassieke sector. Thans de ‘Mededingingsprocedure met onderhandeling’. Wet: Artt. 2.30, 2.31, 2.126 en 2.126a Aanbestedingswet 2012, art. 48 Richtlijn 2014/25/EU en art. 26 Richtlijn 2009/81/EG. Jur: HvJ EU 5 december 2013 in zaak C-561/12 (Nordecon AS e.a.), r.o. 37: “De aanbestedende dienst dient er dus, ofschoon hij in het kader van een procedure van gunning door onderhandelingen beschikt over onderhandelingsbevoegdheid, altijd zorg voor te dragen dat aan de eisen van de opdracht waaraan hij een dwingend karakter heeft gegeven, wordt voldaan. Als dat niet het geval was, zou aan het beginsel volgens hetwelk aanbestedende diensten transparantie betrachten in hun handelen afbreuk worden gedaan en kan het in het voorgaande punt genoemde doel niet worden bereikt.” Zie ook Mededingingsprocedure met onderhandelingen. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 9.6.
Onderhandelingsprocedure zonder aankondiging: Onder strikte voorwaarden is het toegestaan een opdracht te plaatsen zonder dat een aankondiging van de opdracht c.q. oproep tot mededing plaatsvindt. Wet: Artt. 2.32 t/m 2.37 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 9.8.
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking: Zie Onderhandelingsprocedure zonder aankondiging.
Onderhandelingsrecht: Recht om te (mogen) onderhandelen. Jur: Rechtbank Midden-Nederland 20 juli 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:3985, r.o. 4.15.1: “Als uitgangspunt geldt het volgende. Het is de aanbestedende dienst, in beginsel, niet toegestaan om met het oog op verbetering van het aanbestedingsresultaat nader te onderhandelen met de inschrijvers die op basis van het gunningscriterium voor gunning van de opdracht in aanmerking komt, alvorens de opdracht formeel te gunnen. Er kan een beperkte onderhandelingsruimte zijn, maar de aanbestedende dienst heeft geen onderhandelingsrecht. […]”
Onderhands aanbesteden: Niet openbaar, dus op uitnodiging, aanbesteden.
Onderling beïnvloede offertes: Op elkaar afgestemde offertes die de transparantie (kunnen) bedreigen en de mededinging tussen de inschrijvers (kunnen) vervalsen, en (dus) reden tot uitsluiting kunnen zijn. Jur: HvJ EG 19 mei 2009 in zaak C-538/07 (Assitur), r.o. 30: “Een dergelijke regeling, die is gebaseerd op een onweerlegbaar vermoeden dat de respectieve offertes van verbonden ondernemingen voor eenzelfde opdracht noodzakelijkerwijze onderling zijn beïnvloed, gaat voorbij aan het evenredigheidsbeginsel doordat deze ondernemingen de mogelijkheid wordt ontzegd, aan te tonen dat er in hun geval geen sprake is van een reëel gevaar dat zich praktijken voordoen die de transparantie kunnen bedreigen en de mededinging tussen de inschrijvers kunnen vervalsen […].”
Ondernemer (1): Een aannemer, leverancier of een dienstverlener. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.
Ondernemer (2): Elke natuurlijke of rechtspersoon of openbaar lichaam, of een combinatie van deze personen en/of lichamen, met inbegrip van alle tijdelijke samenwerkingsverbanden van ondernemingen, die de uitvoering van werken en/of een werk, de levering van producten en of het verlenen van diensten op de markt aanbiedt. Richtlijn: Art. 2 lid 1 sub 10 Richtlijn 2014/24/EU. Jur: HvJ EU 6 oktober 2015 in zaak C-203/14 (Consorci Sanitari del Maresme), r.o. 36: “Bijgevolg moeten de eerste en de tweede vraag aldus worden beantwoord dat artikel 1, lid 8, van richtlijn 2004/18 aldus moet worden uitgelegd dat het begrip “ondernemer”, zoals vermeld in de tweede alinea van deze bepaling, ook overheidsdiensten omvat, welke dus mogen deelnemen aan openbare aanbestedingen wanneer en voor zover deze gerechtigd zijn om tegen vergoeding diensten op een markt aan te bieden.”
Onderneming: Iedere entiteit die, ongeacht rechtsvorm of wijze van financiering, een economische activiteit vervult. Jur: Rechtbank Amsterdam 11 september 2013, ECLI:NL:RBAMS:2013:5591, r.o. 4.6: “De eerste vraag die beantwoord moet worden is of De Gemeente in het onderhavige geval kan worden aangemerkt als onderneming. De rechtbank overweegt dat onder een onderneming moet worden verstaan elke eenheid die een economische activiteit uitoefent, ongeacht haar rechtsvorm en de wijze waarop zij wordt gefinancierd. Elke activiteit die bestaat in het aanbieden van goederen en diensten op een bepaalde markt vormt een economische activiteit. […]”
Onderscheid intrekken en heraanbesteden: Rechtbank Rotterdam 20 oktober 2016, ECLI:NL:RBROT:2016:8025, r.o. 4.20: “De (juridische) voorwaarden waaronder een aanbesteding mag worden ingetrokken verschillen van de voorwaarden waaronder een ingetrokken aanbesteding mag worden heraanbesteed. Intrekking is als regel eerder geoorloofd dan heraanbesteding. Dit onderscheid heeft met name nut indien een aanbestedende dienst er voor kiest om een ingetrokken aanbesteding niet opnieuw aan te besteden (en dus: om de opdracht vooralsnog niet opnieuw in de markt te zetten). […]”
Onderscheidend vermogen: Het in zich hebben om (daadwerkelijk) tot onderscheid te (kunnen) komen. Wordt (weleens) gebruikt ter zake van de (inhoud van de) selectie- en gunningscriteria. Jur: Rechtbank Den Haag 12 januari 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:4854, r.o. 4.3: “[…] In dit betoog kan [eiseres] niet worden gevolgd. Weliswaar is sprake van regelgeving ten aanzien van de kwaliteit van de werkzaamheden van gerechtsdeurwaarders, doch gesteld noch gebleken is dat deze regelgeving zo verstrekkend is dat de wijze waarop een gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden uitvoert volledig is ingekleurd. Het had op de weg van [eiseres] gelegen om haar stelling op dit punt te concretiseren, doch dit heeft zij nagelaten. De voor gerechtsdeurwaarders toepasselijke wet- en regelgeving creëert weliswaar een kader waarbinnen gerechtsdeurwaarders werkzaamheden moeten uitvoeren, maar laat onverlet op welke wijze de gerechtsdeurwaarder deze werkzaamheden precies uitvoert, bijvoorbeeld ten aanzien van manier waarop en de frequentie waarmee debiteuren worden benaderd. [eiseres] heeft ter terechtzitting zelf ook opgemerkt dat er, bijvoorbeeld, marges zitten in de termijnen waarmee gewerkt kan worden.”
Onderzoeks- en ontwikkelingsopdrachten: Specifieke met CPV-codes aangeduide opdrachten waarbij de onderzoeksresultaten door de aanbestedende dienst worden gebruikt voor de uitoefening voor haar eigen werkzaamheden en volledig door de aanbestedende dienst worden betaald. Wet: Artt. 2.24 sub g Aanbestedingswet 2012 en art. 1.1 Aanbestedingswet op defensie- en veiligheidsgebied. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: blz. Par. 6.7.8.
Onderzoeksplicht: In het voorkomend geval op de aanbestedende dienst rustende plicht om een inschrijving (nader) te onderzoeken. Jur: Rechtbank Den Haag 28 augustus 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:9823, r.o. 5.2: “[…] Ter beoordeling ligt voor of de inschrijving van KPN zodanig irreëel is dat deze (alsnog) dient te worden uitgesloten. Hierbij geldt dat de Politie bij de beoordeling van inschrijvingen in beginsel moet uitgaan van de juistheid van (verklaringen in) de inschrijvingen en dat het primair de taak en de verantwoordelijkheid van de aanbestedende dienst is om te toetsen en de beoordelen of inschrijvers aan de gestelde eisen voldoen. In geval van gerede twijfel of een inschrijving niet irreëel is, is de aanbestedende dienst echter wel gehouden daar nader onderzoek naar te verrichten. […]”
One-bid-one-bidder-principe: De voorwaarde dat een ondernemer slechts eenmaal op een overheidsopdracht kan inschrijven. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: blz. 422.
Ongeldig: Een aanmelding of inschrijving die niet aan de in de aanbestedingsstukken neergelegde voorwaarden voldoet. Jur: HvJ EG 22 juni 1993 in zaak C-243/89 (Storebaelt), r.o. 37: “Dienaangaande moet worden vastgesteld, dat de eerbiediging van het beginsel van gelijke behandeling van de inschrijvers vereist, dat alle offertes beantwoorden aan de voorschriften van het bestek, teneinde een objectieve vergelijking van de door de verschillende inschrijvers ingediende offertes te waarborgen.”
Ongelijksoortige opdrachten: Twee of meer opdrachten die (inhoudelijk) niet gelijk zijn, bijvoorbeeld aan de hand van verschillende CPV-codes.
Ongeschikte aanmelding: Een aanmelding (verzoek tot deelneming) wordt ongeschikt geacht, indien de betrokken onderneming overeenkomstig artt. 2.86 of 2.87 moet of kan worden uitgesloten of niet aan de door de aanbestedende dienst gestelde geschiktheidseisen voldoet. Wet: Art. 2.32 lid 2 sub b Aanbestedingswet 2012.
Ongeschikte inschrijving: Een inschrijving wordt ongeschikt geacht, indien zij niet relevant is voor de overheidsopdracht, omdat zij, zonder ingrijpende wijzigingen, kennelijk niet voorziet in de in de aanbestedingsstukken omschreven behoeften en eisen van de aanbestedende dienst. Wet: Art. 2.32 lid 2 sub a Aanbestedingswet 2012.
Onrechtmatig handelen: Handelen dat leidt tot een inbreuk op een (andermans) recht of een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. Wet: Art. 6: 162 BW.
Onregelmatige inschrijving: Met name inschrijvingen die niet voldoen aan de vereisten in de aanbestedingsstukken, die te laat zijn binnengekomen, waarbij aantoonbaar sprake is van ongeoorloofde afspraken of corruptie, of die door de aanbestedende dienst als abnormaal laag zijn beoordeeld, worden onregelmatig geacht. Wet: Art. 2.28 lid 3 Aanbestedingswet 2012.
Ontbinding: Een mogelijkheid tot beëindiging van een overeenkomst. Wet: Art. 6: 265 BW.
Ontzorgen: Geen zorgen laten hebben. Begrip dat (nogal eens) in aanbestedingsprocedures in het kader van eisen en/of wensen van inschrijvers wordt gevraagd/verlangd. Jur: Rechtbank Limburg 27 mei 2016, ECLI:NL:RBLIM:2016:4546, r.o. 4.8: “De voorzieningenrechter is van oordeel dat gelet op de eisen van § 3.3. van de Gids Proportionaliteit, Parkstad in de aanbestedingsstukken, waaronder begrepen de verduidelijkingen en aanpassingen die met de vierde nota van Inlichtingen zijn aangebracht, en gehoord de toelichting ter zitting voldoende inzichtelijk heeft gemaakt (“comply or explain” ter zake artikel 1.5 lid 1 aanhef en sub a, b en c Aw2012) dat clustering (samenvoegen) van aanleg en service – ongelijksoortige volgtijdige opdrachten – in één opdracht bijdraagt aan het beoogde doel van ontzorgen van de burger en aan het beoogde doel van een effectieve en kostenbesparende samenwerking. […]”
Onvolledig UEA: Onvolledig ingevuld UEA. Jur: Rechtbank Noord-Holland 19 december 2016, ECLI:NL:RBNHO:2016:10566, r.o. 4.7: “Overigens heeft GGD voldoende aannemelijk gemaakt dat door het onvolledig invullen van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument een essentieel onderdeel van de inschrijving ontbreekt. […]”
Opdracht voor werken: Ter zake van defensie- en veiligheidsopdrachten: Een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel die is gesloten tussen één of meer aannemers en één of meer aanbestedende diensten of speciale-sectorbedrijven en die betrekking heeft op: a. de uitvoering of het ontwerp en de uitvoering van werken in het kader van in afdeling 45 van de CPV aangewezen werkzaamheden, b. de uitvoering of het ontwerp en de uitvoering van een werk, of c. het laten uitvoeren met welke middelen dan ook van een werk dat aan de door de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf vastgestelde eisen voldoet. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet op defensie- en veiligheidsgebied.
Opdrachtbrief: De brief waarmee in het voorkomend geval de opdracht wordt gegeven en is vastgelegd.
Open house: Methodiek waarbij, bij gebreke van selectie, geen overheidsopdracht aan de orde is ingevolge de arresten HvJ EU 1 maart 2018 in zaak C-9/17 (Tirkkonen) en HvJ EU 2 juni 2016 in zaak C-410/14 (Falk Pharma). Lit: Van Nouhuys 2018, blz. 5 e.v.
Openbaar aanbesteden: Aanbesteden met een voorafgaande openbare aankondiging op grond waarvan alle ondernemers mogen inschrijven.
Openbaarmaking van alle geboden prijzen: Het door de aanbestedende dienst openbaar maken van alle aangeboden prijzen in een aanbestedingsprocedure. Jur: Rechtbank Midden-Nederland 12 juli 2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:3625, r.o. 4.7: “De stelling van GVS dat er nog een aanbesteding voor Wmo-vervoer aankomt en dat het bekendmaken van de tarieven bij deze aanbesteding voor haar en voor de andere marktpartijen zeer nadelig zou kunnen zijn, kan haar niet baten. Het is juist een reden temeer om de inschrijfprijzen bekend te maken, omdat [bedrijfsnaam] – met kennis van haar eigen, laagste inschrijfprijs – anders een concurrentievoordeel zou hebben boven andere gegadigden. GVS zal haar gunningsbeslissing daarom nog van een nadere motivering moeten voorzien, waarbij de inschrijfprijzen aan de inschrijvers bekend worden gemaakt.”
Openbare aanbestedingsprocedure: Procedure in één fase waarbij alle ondernemers naar aanleiding van een aankondiging kunnen/mogen inschrijven. Wet: Artt. 1.1 en 2.26 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: par. 9.2.
Openbare procedure: Procedure waarbij alle ondernemers naar aanleiding van een aankondiging mogen inschrijven. Wet: Art. 1.1 en § 2.2.1.2. Aanbestedingswet 2012.
Operationeel risico: De concessiehouder wordt geacht het operationeel risico op zich te nemen wanneer er onder normale exploitatieomstandigheden geen garantie bestaat dat de gedane investeringen of de kosten die gemaakt zijn bij het exploiteren van de werken of diensten die het voorwerp van de concessie vormen, kunnen worden terugverdiend. Het deel van het aan de concessiehouder overgedragen risico behelst een werkelijke blootstelling aan de grillen van de markt, hetgeen betekent dat elk potentieel door de concessiehouder te lijden verlies niet louter nominaal of te verwaarlozen is. Zie ook Economisch exploitatierisico. Richtlijn: Art. 5 lid 1 Richtlijn 2014/23/EU.
Operationele eenheid: Een zelfstandig onderdeel van een aanbestedende dienst die geheel zelfstandig inkoopbeslissingen kan nemen en kan aanbesteden. Wet: Art. 2.15a lid 2 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018, par. 5.5.
Opschortende termijn: Door de aanbestedende dienst in acht te nemen termijn voordat hij de met de gunningsbeslissing beoogde overeenkomst sluit. Wet: Art. 2.127 Aanbestedingswet 2012.
Opschortende werking: Het tijdelijk opschorten van de gevolgen.
Opzegging: Een mogelijkheid tot beëindiging van een overeenkomst. Wet: Art. 7: 408 BW.
Overbruggingsregeling: Regeling voor een beperkte periode waarin een aanbestedingsprocedure moet worden voorbereid en uitgevoerd. Jur: Rechtbank Noord-Holland 31 december 2015, ECLI:NL:RBNHO:2015:12033, r.o. 2.6: “[…] Om de continuïteit van het vervoer te waarborgen, was een tijdelijke regeling nodig. Dat deze tijdelijke regeling betrekking had op de periode van 1 januari 2016 tot 1 april 2016, komt niet onredelijk voor, aangezien – zo lang de mogelijkheid bestond dat er een herbeoordeling zou moeten plaatsvinden – onduidelijk was binnen welke termijn een definitieve gunning plaats zou kunnen vinden.”
Overeenkomst: Een meerzijdige rechtshandeling.
Overeenkomst van opdracht: De overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het vervoeren of doen vervoeren van personen of zaken. Wet: 7: 400 lid 1 BW.
Overheersende invloed: Wanneer een aanbestedende dienst, al dan niet rechtstreeks, ten aanzien van het bedrijf: a. de meerderheid van het geplaatste kapitaal bezit; b. over de meerderheid van de stemmen beschikt die aan de door het bedrijf uitgegeven aandelen zijn verbonden, of c. meer dan de helft van de leden van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van het bedrijf kan benoemen. Wet: Art. 1.2 Aanbestedingswet 2012. Lit: Van der Horst en Schenk 2018: blz. 153.
Overheidsbedrijf: Een bedrijf – doorgaans een naamloze of besloten vennootschap – in de zin van Richtlijn 2014/25/EU, waarop een aanbestedende dienst rechtstreeks of middellijk een overheersende invloed kan uitoefenen uit hoofde van eigendom, financiële deelneming of op het bedrijf van toepassing zijnde voorschriften. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.
Overheidsinkoop: Inkoop (aankoop) door de overheid. Wordt in het Engels ook wel aangeduid met het begrip ‘public procurement’.
Overheidsopdracht (1): Een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel die tussen één of meer ondernemers en één of meer aanbestedende diensten is gesloten en betrekking heeft op de uitvoering van werken, de levering van producten of de verlening van diensten. Richtlijn: Art. 2 lid 1 sub 5 Richtlijn 2014/24/EU.
Overheidsopdracht (2): Een overheidsopdracht voor werken, een overheidsopdracht voor leveringen, een overheidsopdracht voor diensten of een raamovereenkomst. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.
Overheidsopdracht voor diensten: Een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel die is gesloten tussen één of meer dienstverleners en één of meer aanbestedende diensten en die betrekking heeft op het verlenen van andere diensten dan die welke vallen onder overheidsopdracht voor werken. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.
Overheidsopdracht voor leveringen: Een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel die is gesloten tussen één of meer leveranciers en één of meer aanbestedende diensten en die betrekking heeft op: a. de aankoop, leasing, huur of huurkoop, met of zonder koopoptie, van producten of b. de levering van producten, en die slechts zijdelings betrekking heeft op werkzaamheden voor het aanbrengen en installeren van die levering. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.
Overheidsopdracht voor werken: Een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel die is gesloten tussen één of meer aannemers en één of meer aanbestedende diensten en die betrekking heeft op: a. de uitvoering of het ontwerp en de uitvoering van werken die betrekking hebben op een van de in bijlage II van Richtlijn 2014/24/EU bedoelde activiteiten, b. de uitvoering of het ontwerp en de uitvoering van een werk, of c. het laten uitvoeren met welke middelen dan ook van een werk dat voldoet aan de eisen van de aanbestedende dienst die een beslissende invloed uitoefent op het soort werk of het ontwerp van het werk. Wet: Art. 1.1 Aanbestedingswet 2012.
Overspecificeren: Hogere eisen stellen dan strikt noodzakelijk.
Overvragen: Meer vragen, dan strikt noodzakelijk.
Overwegingen: De toelichtingen die aan het begin van de aanbestedingsrichtlijnen in de ‘considerans’ zijn vermeld. Zie Considerans.