vonnis
Burgerlijk recht
Zittingsplaats Maastricht
zaaknummer / rolnummer: C/03/309163 / KG ZA 22-346
Vonnis in kort geding van 16 september 2022
in de zaak van
de stichting
STICHTING ZOWONEN,
gevestigd te Sittard, gemeente Sittard-Geleen,
eiseres,
advocaat mr. J.L.H. Holthuijsen te Maastricht,
tegen
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
EUROPARCS B.V.,
gevestigd te Apeldoorn,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
RESORT BRUNSSUMMERHEIDE B.V., h.o.d.n. “EuroParcs Brunssummerheide”,
gevestigd te Brunssum,
gedaagden,
advocaat mr. P.J.A. Plattel te Arnhem.
Partijen zullen hierna ZOwonen, EuroParcs en Resort Brunssummerheide genoemd worden.
EuroParcs en Resort Brunssummerheide worden gezamenlijk Europarcs genoemd.
1.1.Het verloop van de procedure blijkt uit:
de dagvaarding van 13 september 2022 met de producties 1 tot en met 11,
de producties 1 tot en met 12 van EuroParcs,
de conclusie van antwoord van EuroParcs,
nagezonden productie 12 van ZOwonen,
de mondelinge behandeling,
de pleitnota van ZOwonen.
1.2.Ten slotte is vonnis bepaald op heden.
2.1.EuroParcs exploiteert via afzonderlijke vennootschappen vakantieparken in heel Nederland, waaronder in Limburg. Resort Brunssummerheide is een van deze parken. De vakantieparken verhuren recreatiewoningen voor recreatief gebruik en zij stellen deze ter beschikking in het kader daarvan.
2.2.ZOwonen is een toegelaten instelling als bedoeld in artikel 19 van de Woningwet. Zij is eigenaar van de zes standplaatsen van de woonwagenlocatie aan de Bosserveldlaan te Beek en verhuurt deze. De woonwagens die zich op de standplaatsen bevinden, zijn in de huidige situatie eigendom van de betreffende huurders van de standplaatsen. Daarnaast is er sprake van één woonwagen die niet op een officiële standplaats staat. De openbare ruimte ter plaatse van de woonwagenlocatie is eigendom van de gemeente Beek.
2.3.Als beheerder treedt op Partners in Maatwerk-Zuid B.V. (hierna: PIM). PIM treedt onder andere op als degene die namens ZOwonen de contacten met derden onderhoudt, afspraken maakt, opdrachten verstrekt en overeenkomsten aangaat, telkens namens ZOwonen.
2.4.De gemeente Beek en ZOwonen hebben besloten tot een grootschalige herindeling van de betreffende woonwagenlocatie, waarbij de infrastructuur van de locatie zowel bovengronds als ondergronds wordt aangepakt. Er worden onder meer nieuwe rioleringen, leidingen, funderingen en bestratingen aangebracht, er worden nieuwe bergingen gebouwd en er worden ook acht nieuwe klimaatneutrale woonwagens geplaatst, die eigendom zijn en blijven van ZOwonen. De woonwagens en de standplaatsen worden samen verhuurd aan de huidige huurders.
2.5.Het project is Europees aanbesteed en het werk is gegund aan aannemer [naam aannemer] De werkzaamheden zullen starten op dinsdag 20 september 2022 en ongeveer een half jaar in beslag nemen, tot begin april 2023.
2.6.De bewoners van de woonwagens op de woonwagenlocatie aan de Bosserveldlaan te Beek (hierna: de bewoners) kunnen tijdens het voornoemde werk - en daarmee met ingang van 19 september 2022 - niet in de woonwagens blijven wonen en zullen tijdens de uitvoering van het werk, totdat de nieuwe woningen zijn opgeleverd, tijdelijk elders gehuisvest moeten worden. Het gaat om zeven gezinnen, bestaande uit in totaal zestien bewoners, voor wie ZOwonen als verhuurder in tijdelijke vervangende huisvesting dient te voorzien.
2.7.PIM heeft als beheerder van ZOwonen contact gezocht met EuroParcs die over de faciliteiten zou kunnen beschikken om de betreffende bewoners tijdelijk onder te brengen.
PIM is (in ieder geval) sinds 25 januari 2022 met Europarcs in overleg. In de e-mail van voornoemde datum van PIM aan EuroParcs staat, geciteerd voor zover hier van belang (productie 1 bij de conclusie van antwoord):
“(…) Wij zijn nog in afwachting van ene reactie van de gemeente over het bestemmingsplan. Zodra ik meer duidelijk heb nemen wij direct contact met je op. (…)”
PIM heeft EuroParcs voorts bij e-mail van 7 april 2022 (productie 2 bij de conclusie van antwoord) bericht, geciteerd voor zover hier van belang:
“(…) Het bestemmingsplan wordt aanstaande vrijdag de 15 april hopelijk “onherroepelijk” vastgesteld. Dan kunnen diverse acties worden opgestart dan wel worden afgerond.
Inmiddels is vanuit de gemeente Echt-Susteren een bestuurlijk overleg gepland met de wethouder van de gemeente Beek en de alg. directeur bestuurder van ZOwonen om te komen tot een mandaat zodat het park “onze bewoners” tijdelijk kan gaan huisvesten.
Zoals u weet heeft de gemeente een notitie vastgesteld t.a.v. huisvesting van bewoners op een vakantiepark. Om de inpassen omtrent de diverse standpunten te doen doorbreken is aanstaande woensdag de 13 april hierover een overleg gepland.
Hopende op een goed resultaat zullen wij u hiervan onmiddellijk op de hoogte doen brengen. (…)”.
Op 22 april 2022 heeft PIM, bij e-mail van die datum (productie 3 bij de conclusie van antwoord), aan EuroParcs bericht dat de gemeente Echt-Susteren de tijdelijke huisvesting van de bewoners niet heeft geaccordeerd. In die e-mail staat, geciteerd voor zover hier van belang:
“ (…) Het overleg heeft niets doen opleveren anders dan dat de gemeente Echt-Susteren voor de tijdelijke huisvesting van onze bewoners een definitief NEE heeft gezegd. Onze bestuurders van de gemeente Beek en ZOwonen hebben helaas niet de gemeente kunnen overtuigen van ons standpunt / dan wel de gemeente Echt-Susteren op een andere gedachten kunnen brengen. Jammer…Echt…. Jammer.
Ik heb reeds contact gehad met [naam 1] of u wellicht op een andere locatie, Park, ons wel zou kunnen helpen. Ik hoop op deze vraag natuurlijk op een positief antwoord en hopende dat de betreffende gemeente waar het Park is gesitueerd wel wil meewerken aan de tijdelijke huisvesting van onze bewoners. Nogmaals wil ik u bedanken voor al uw geduld en hopelijk zien we elkaar weer snel al moet het dan wel op een andere plek zijn. (…)”
2.11.PIM heeft EuroParcs bij e-mail van 18 juli 2022 (productie 4 bij de conclusie van antwoord) gevraagd wanneer de bewoners in het park in Brunssum terecht kunnen.
In de e-mail van EuroParcs aan PIM van 28 juli 2022 staat, geciteerd voor zover hier van belang (productie 2 bij dagvaarding):
“(…) Zoals besproken gaat het voor jullie om 7 gezinnen op EuroParcs Brunssummerheide voor de periode van 19-9-2022 tot 3-4-2022 (eventuele uitloop bespreekbaar). (..)
Er van uitgaande dat de gemeente hier mee akkoord is zijn wij dit ook. (…)”.
EuroParcs heeft bij e-mail van 10 september 2022 (productie 10 bij dagvaarding) het navolgende aan PIM bericht, geciteerd voor zover hier van belang:
“ (…) Wij hebben inmiddels een definitieve afwijzing van de gemeente ontvangen, zij gaan niet akkoord met jullie verblijf op EuroParcs Brunssumerheide. Helaas zijn we dan ook echt genoodzaakt de reserveringen te laten vervallen. Hoe vervelend ook, en wij begrijpen heel goed dat het een uitdaging is om op zo’n korte termijn een nieuwe locatie te vinden.
Zoals vanaf het begin bekend zouden wij akkoord zijn wanneer de gemeente ook akkoord heeft gegeven.
Om deze reden is de eerste locatie, EuroParcs Limburg, destijds ook niet doorgegaan en zou EuroParcs Brunssummerheide eventueel een nieuwe mogelijkheid zijn. (…)”
In de e-mail van de gemeente Brunssum aan EuroParcs staat, geciteerd voor zover hier van belang (productie 8 bij de conclusie van antwoord):
“(…)
Voor de goede orde wil ik, in aanvulling op onze eerdere mails richting de heren [naam 2] , [naam 3] en [naam 4] (allen Europarcs) nogmaals aangeven dat zowel een bestuurlijk- alsook ambtelijk Brunssum nimmer de vraag is gesteld …. Mogen wij gedurende een periode van een x-aantal maanden
7 gezinnen vanuit een woonwagenlocatie in de gemeente Beek in 7 chalets op Europarcs Landgoed Brunssheim gaan huisvesten?
Wij (Gemeente) werden voor het eerst met bovenstaand voornemen geconfronteerd op dinsdag
23 augustus jl. toen wij een bezoek aan Europars brachten ivm het bespreken van een verlichtingsplan van de naastgelegen voetbalvereniging. (…)”
In de schriftelijke verklaring van mevrouw [naam business sales manager] - Business Sales Manager bij EuroParcs - staat, geciteerd voor zover hier van belang (productie 10 bij de conclusie van antwoord):“(…) Vanaf het begin is met Partners in maatwerk- Zuid B.V. duidelijk besproken dat EuroParcs instemt met de verhuur van ZoWonen mits de betreffende gemeente (locatie park) akkoord is. (…)
In eerste instantie was het de bedoeling dat ZoWonen accommodaties op EuroParcs Limburg (gemeente Echt-Susteren) zou gaan huren. Dit op voorwaarde dat de gemeente Echt-Susteren hiermee akkoord zou gaan.
De gemeente Echt-Susteren is niet akkoord gegaan en EuroParcs heeft dan ook aan Pim Zuid laten weten om deze redenen niet aan hen te verhuren op EuroParcs Limburg.
Er is gesproken over andere locaties en Partners in Maatwerk- Zuid B.V. heeft aangegeven dan graag te huren op EuroParcs Brunssumerheide (gemeente Brunssum). Ook hier is door EuroParcs weer de voorwaarde gesteld dat verhuur alleen mogelijk is onder de voorwaarde dat gemeente Brunssum hiermee voorafgaand in zou stemmen. (…) Al snel werd telefonisch door dhr. van Rooij aan EuroParcs duidelijk gemaakt dat de gemeente Brunssum akkoord zou zijn. (…)”
In de schriftelijke verklaring van de heer R. Konsten - Parkmanager EuroParcs Limburg - van 14 september 2022 (productie 12 bij de conclusie van antwoord) staat, geciteerd voor zover hier van belang:
“(…) in de gesprekken die met PIM Zuid gevoerd zijn duidelijk is gesteld dat er te allen tijde toestemming vanuit de gemeente moest zijn (…) ”.
ZOwonen vordert samengevat - dat de voorzieningenrechter bij vonnis, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad:
EuroParcs c.s. veroordeelt om met ingang van maandag 19 september 2022 te 15:00 uur aan ZOwonen, ten behoeve van haar betrokken huurders, de zeven woningen op EuroParcs Brunssumerheide in huur ter beschikking te stellen zoals weergegeven in de e-mail van EuroParcs van 3 augustus en op de facturen van 15 augustus 2022 en daartoe de sleutels van die woningen aan de betrokken bewoners ter beschikking te stellen en wel minimaal tot in de week van 3 april 2023, dan wel voor een dusdanige periode als de voorzieningenrechter geraden acht, althans zodanige voorzieningen te treffen als de voorzieningenrechter geraden zal achten, alles op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 25.000,- voor elke dag of deel van een dag dat EuroParcs c.s. in gebreke mochten blijven tijdig aan de in dezen uit te spreken veroordeling te voldoen, met veroordeling van EuroParcs c.s. in de (na)kosten van dit geding, vermeerderd met wettelijke rente.
3.2.ZOwonen stelt dat partijen een overeenkomst hebben gesloten, en EuroParcs c.s. gehouden is tot nakoming hiervan.
3.3.Europarcs c.s. voeren verweer.
3.4.Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.
4.1.Het spoedeisend belang volgt uit de aard van de zaak en is overigens niet betwist.
4.2.Partijen zijn het met elkaar eens dat mocht de rechtbank tot het oordeel komen dat er een overeenkomst tot stand is gekomen, deze overeenkomst gesloten is tussen ZOwonen en Europarcs en dat er voor Resort Brunssummerheide geen rol in dit geding is weggelegd. De rechtbank neemt dit dan ook als uitgangspunt en wijst de vorderingen als ingesteld tegen Resort Brunssumerheide af.
In dit kort geding dient de vraag beantwoord te worden of in voldoende mate aannemelijk is dat tussen ZOwonen en EuroParcs een overeenkomst tot stand is gekomen.
Volgens EuroParcs is dit niet het geval. Door het niet vervullen van de opschortende voorwaarde, inhoudende dat de gemeente Brunssum instemt met de tijdelijke huisvesting van de bewoners op Resort Brunssummerheide, is er geen overeenkomst tot stand gekomen.
4.4.Tussen partijen is niet in geschil dat het ontbreken van de toestemming van de gemeente Echt-Susteren voor de huisvesting van de bewoners op het in die gemeente gelegen EuroParcs’ park ertoe heeft geleid dat zij aldaar niet zijn ondergebracht en er geen overeenkomst tot partijen met betrekking tot de huisvesting op dat park tot stand is gekomen (overwegingen 2.9. en 2.10.). Evenmin is in geschil dat het ontbreken van die toestemming ertoe heeft geleid dat er op zoek moest worden gegaan naar een andere huisvestingslocatie. In het licht van die zoektocht spreekt PIM in haar e-mail van 22 april 2022 de hoop uit dat de betreffende gemeente waar het Park is gesitueerd wèl wil meewerken aan de huisvesting van de bewoners (overweging 2.10.). PIM was dan ook doordrongen van het feit dat toestemming van de gemeente alwaar het park is gelegen waar de bewoners worden gehuisvest van belang is om de bewoners op een park te kunnen huisvesten. Het enkel doordrongen zijn van een belang maakt echter nog niet dat dan ook sprake is van een opschortende voorwaarde voor de totstandkoming van een overeenkomst. Voor ZOwonen diende duidelijk te zijn dat die opschortende voorwaarde voor de totstandkoming van de overeenkomst door EuroParcs is gesteld.
In de e-mail van 28 juli 2022 van EuroParcs - die door ZOwonen tijdens de mondelinge behandeling als een aanbod is aangemerkt - staat dat EuroParcs ervan uitgaat dat wanneer de gemeente met de huisvesting instemt, EuroParcs instemt met de verhuur van de chalets (overweging 2.12.). Deze zinssnede dient, naar het oordeel van de rechtbank, als een opschortende voorwaarde te worden aangemerkt en dit had - zeker gezien hieromtrent reeds in rechtsoverweging 4.4. staat - ook voor ZOwonen duidelijk moeten zijn.
Tussen partijen staat voorts ter discussie welke gemeente hiermee wordt bedoeld. Gaat het hier over de gemeente Beek, als door ZOwonen gesteld, of over de gemeente Brunssum, aldus EuroParcs. In het licht van het stranden van de huisvesting in de gemeente Echt-Susteren, hetgeen een gevolg was van het ontbreken van toestemming, en de verklaringen van Van Breemen (overweging 2.15.) en Konsten (overweging 2.16.) waarin staat dat de gemeente Brunssum diende in te stemmen, gaat de rechtbank ervanuit dat met ‘de gemeente’ in de e-mail van 28 juli 2022 de gemeente Brunssum wordt bedoeld en dat dit ook voor ZOwonen duidelijk had moeten zijn. De rechtbank merkt daarbij op dat zonder nadere onderbouwing ook niet valt in te zien welke betrokkenheid de gemeente Beek heeft respectievelijk zou kunnen hebben in de relatie tot EuroParcs, als verhuurder van de tijdelijke woonruimtes aan ZOwonen als zijnde verantwoordelijke voor de tijdelijke herhuisvesting van de bewoners, die maakt dat ZOwonen ervan mocht uitgaan dat voor de totstandkoming van de overeenkomst tussen ZOwonen en EuroParcs een akkoord van de gemeente Beek nodig is.
Nu sprake is van een opschortende voorwaarde, die - hetgeen tussen partijen verder ook niet in geschil is - niet is vervuld, is er geen overeenkomst tot stand gekomen.
4.6.In het licht van voornoemde feiten en omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat ZOwonen onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat sprake is van een overeenkomst tussen ZOwonen en EuroParcs. De vorderingen liggen dan ook voor afwijzing gereed.
4.7.ZOwonen zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van EuroParcs worden begroot op:
- griffierecht € 667,00
- salaris advocaat € 1.016,00
totaal € 1.683,00.
De voorzieningenrechter
5.1.wijst de vorderingen af,
5.2.veroordeelt ZOwonen in de proceskosten, aan de zijde van EuroParcs tot op heden begroot op € 1.683,00.
Dit vonnis is gewezen door mr. K.J.H. Hoofs en in het openbaar uitgesproken op 16 september 2022.n
type: CM