Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Joep Matser adviseur energietransitie bij OverMorgen

2 maart 2021

In gesprek met een beweger

In gesprek met een beweger

Joep Matser is sinds januari junior adviseur energietransitie bij Over Morgen. In 2020 studeerde hij af van de master Energy Science aan de Universiteit Utrecht. Een interview met Joep waarin hij vertelt over zijn werk als adviseur, waarom hij zich richt op de energietransitie en wat de grootste uitdagingen hierin zijn.

Waarom heeft u voor deze functie gekozen? 

Gedurende mijn studietijd heb ik me altijd geïnteresseerd in de advieswereld. Het projectmatig werken in kleine multidisciplinaire teams trok mij heel erg aan. Na mijn stage bij een adviesbureau en mijn tijd als consultant en mede-eigenaar van Shift Innovatie wist ik het zeker: ik wil de advieswereld in! Daarnaast zocht ik een plat bedrijf dat direct impact wil maken op de leefomgeving. Via via kwam ik in gesprek met Erik Tissingh van Over Morgen. Tijdens de gesprekken bleek Over Morgen precies te zijn wat ik zocht: een zelforganiserend bedrijf met veel kennis en expertise dat impact wil maken voor een toekomstbestendige leefomgeving. Ze waren één van de eerste bureaus die zich richtten op de energietransitie in combinatie met gebiedsontwikkeling. Tot nu toe bevalt de keuze voor Over Morgen erg goed.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie? 

Ik ben adviseur energietransitie. In deze rol is het combineren van de technische kant en de verschillende maatschappelijke belangen van veel betrokken partijen de grootste uitdaging. De belangen van betrokkenen zijn namelijk vaak tegengesteld. Maatschappelijke en technische belangen kunnen conflicteren, maar ook conflicterende belangen tussen betrokken partijen komen voor. Hoewel de uitdagingen hier groot zijn, is het wel heel belangrijk alle neuzen dezelfde kant op te krijgen om het draagvlak voor de energietransitie groot te houden.

Waar komt uw interesse in de energietransitie vandaan? 

Ik heb een vrij brede interesse. Na mijn VWO had ik eigenlijk geen idee wat ik wilde doen. Via de bachelor studie Natuurwetenschap & Innovatiemanagement ben ik in aanraking gekomen met thermodynamica wat werd toegepast in energietechnologie. Dit vond ik van alle onderwerpen het leukst om te doen. Op die manier ben ik de energiewereld een beetje ingerold en heb ik me steeds verder verdiept in de technologie, de discussies en het energiesysteem. Uiteindelijk heb ik de master Energy Science gekozen om me nog meer in de energietransitie te verdiepen. De maatschappelijke relevantie, de complexiteit en variëteit van de onderwerpen maken werken in de energietransitie dynamisch en leuk.

Wat is uw grootste ergernis met betrekking tot de energietransitie? 

De ongenuanceerdheid bij (te) veel mensen in het debat. Als men voor een kerncentrale is, worden alle problemen opgelost met een kerncentrale en wanneer men tegen biomassa is, deugt er helemaal niets van biomassa, terwijl er zoveel variatie is. Dit ergert mij omdat de energietransitie juist heel veel nuances behoeft. Er is helaas geen ‘silver bullet’ die de energietransitie kan vormen, maar er is een hele variatie aan oplossingen nodig om uiteindelijk onze doelen in 2030 en 2050 te halen.

Welke film of serie raadt u iedereen aan? 

Ik zou iedereen Homeland willen aanraden. Een serie over een soldaat die na een lang gevangenschap wordt bevrijd. Eenmaal aangekomen in de VS vermoed een CIA agente dat hij helemaal niet toevallig gevonden, maar overgelopen en een aanslag op de VS aan het voorbereiden is. Een superspannende serie die elke week weer een andere wending krijgt. Ook de seizoenen daarna -die zich ontwikkelen aan de hand van actuele ontwikkelingen zoals aanslagen in Europa en nepnieuws uit Rusland- zijn mij blijven boeien.

Artikel delen