Julia Goets (18) is op 15 oktober door dijkgraaf Mario Jacobs geïnstalleerd als de nieuwe jeugddijkgraaf. Julia is sinds 2019 jeugdbestuurder bij waterschap Aa en Maas.
Vertel eens iets over jezelf
Mijn naam is Julia Goets. Ik ben sinds kort 18 jaar en jeugddijkgraaf van Nederland. Daarnaast volg ik ook nog een opleiding MBO Watermanagement op het Yuverta college in Velp, voorheen Helicon.
Wat houdt je nieuwe functie in en had je al ervaring op dit vlak?
Op 15 oktober werd ik ingehuldigd als jeugddijkgraaf van Nederland. Sinds Januari 2019 ben ik jeugdbestuurder van waterschap Aa en Maas. Dit doe ik nu al zo’n 2.5 jaar met veel plezier met als doel om jongeren bekender te maken met het werk van de waterschappen. Bijna alle waterschappen hebben een jeugdbestuurder en zij zitten gezamenlijk in het Nationaal Jeugdwaterschap. We gaan 4 x per jaar op werkweekend ergens in Nederland en proberen samen nog meer jongeren te bereiken. Binnen het Jeugdwaterschap is er altijd één iemand de voorzitter en dat is de nationale jeugddijkgraaf. Dit mag ik komend jaar zijn. Als voorzitter probeer je ervoor te zorgen dat de samenwerkingen binnen het Jeugdwaterschap goed verlopen, denk je mee met de begeleiding en probeer je het Jeugdwaterschap op de kaart te zetten.
Waarom heb je voor deze functie gekozen?
Een jeugddijkgraaf houdt meestal een pitch bij de jeugdbestuurders en daarna wordt hij of zij unaniem gekozen. Door corona is dit anders verlopen en heeft de begeleiding mij gevraagd om jeugddijkgraaf te worden en dit leek mij een eer en een goede uitdaging.
Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?
De grootste uitdaging binnen deze functie is het bereiken van meer jongeren. Dit is en blijft natuurlijk heel lastig. Niet iedereen krijgt op de basisschool of op het voorgezet onderwijs les over hoe belangrijk het waterschap is. Wij proberen d.m.v. Instagram (@jeugdwaterschap) jongeren te bereiken, verder geven wij gastlessen en zijn wij op evenementen aanwezig. Tijdens de overstromingen in Limburg werd weer duidelijk zichtbaar hoe belangrijk het werk van de waterschappen is. Voor ik aan de functie begon als jeugdbestuurder had ik ook geen idee en nu 2.5 jaar later weet ik een stuk beter wat het allemaal inhoudt.
Waar komt je interesse voor water/ het waterschap vandaan?
Mijn vader had in de krant gelezen dat ze een jeugdbestuurder zochten bij het waterschap. Ik zocht nog iets buiten school en dacht ik reageer gewoon en kijk wel wat ervan komt. Even later mocht ik op gesprek komen en toen hoorde ik dat ik het was geworden. Toen niet wetende wat er allemaal op mij af ging en nu gaat komen. Gedurende mijn tijd als jeugdbestuurder is mijn interesse voor water gaan groeien en ben ik zelfs op een opleiding Watermanagement beland. Waar het precies vandaan kom durf ik niet te zeggen, maar op de basisschool kregen wij wel les over het dorp Keent. Dit kan met hoogwater een eiland worden en is dan dus niet bereikbaar meer. Hier wonen wij vlakbij en destijds kwam al het besef hoe groot de kracht van water dus kan zijn.
Welk verschil denk jij te kunnen maken binnen het waterschap als jeugddijkgraaf?
Ik hoop dat ooit alle jongeren weten wat het waterschap is en wat het belang ervan is. Men moet zich ervan bewust zijn dat meer dan de helft van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat de kans bestaat dat je op bepaalde plekken op een gegeven moment niet meer kunt wonen. Ook zou ik graag willen dat iedereen ‘waterbewuster’ wordt.
Wat is je favoriete boek/film?
Door een drukke agenda kom ik niet echt toe aan films kijken, maar ik probeer af en toe wat te lezen. Water-gerelateerd is het niet, maar het boek Ik ga leven (2021) van Lale Gül inspireert mij behoorlijk. Ze is dapper en laat zien dat je soms buiten je comfortzone moet treden.