Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Tom Kunzler, Senior Lobbyist Landbouw & Water bij Natuurmonumenten.

28 april 2021

In gesprek met een beweger

In gesprek met een beweger

Tom Kunzler start per 1 mei als Senior Lobbyist Landbouw & Water bij Natuurmonumenten, met stikstof en verdroging als belangrijkste focusgebieden. Tom werkte sinds 2019 bij lobbyadvieskantoor Public Matters waar hij voornamelijk cliënten in de techsector en op gemeentelijk niveau ondersteunde. Daarvoor was hij directielid van Open State Foundation, de stichting die zich inzet voor digitale overheidstransparantie. In een interview met Tom vertelt hij over zijn functie, interesses, en de grootste uitdagingen binnen het omgevingsdomein.

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Natuurmonumenten beschermt 100.000 hectare natuur in Nederland. Zonder dat de meeste mensen het wellicht weten hebben ze wel eens gewandeld in een van de natuurgebieden van de Kaapse Bossen, Planken Wambuis tot de Sint Pietersberg. Nederland heeft vanwege de Coronalockdowns deze natuur ook massaal herontdekt. Maar omdat ons land zo dichtbevolkt is en bijna elk stukje land een functie heeft staat de natuur, 15% van Nederland, enorm onder druk. Het valt niet direct op als je door een natuurgebied wandelt, maar de versnippering, vervuiling en verdroging zijn slecht voor de biodiversiteit. Als we een gezonde natuur willen voor plant, mens en dier moeten we aan de slag met de aanpak van stikstof en verdroging. Ik ben gek op onze Nederlandse natuur en na decennialang dralen moet er nu echt werk gemaakt worden van wetgeving die onze natuur versterkt en als als belangenbehartiger voor Natuurmonumenten ga ik daaraan met veel plezier bijdragen!

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

In Nederland heeft bijna elke vierkante meter wel een bestemming. We zijn een dichtbevolkt land met gigantische uitdagingen op het gebied van woningbouw, de tweede grootste landbouwexporteur ter wereld en we willen ook onze energie duurzaam gaan opwekken. De commissie Remkes die de stikstofproblematiek onderzocht zei: ’Niet alles kan overal’ en dat betekent moeilijke keuzes maken. Nog maar 15% van ons land bestaat uit natuur en deze natuur staat ook nog eens gigantisch onder druk vanwege verdroging, stikstof en versnippering. Meer en een gezondere natuur en ruimte voor bijvoorbeeld huizen moet ergens vandaan komen. Dat betekent dat dit ten koste gaat van ander gebruikers van land en dit is niet altijd een prettige boodschap. Nieuwe wetgeving en afspraken moeten perspectief bieden en niet ertoe leiden dat erover een paar jaar weer kostbare nieuwe maatregelen nodig zijn. Om daar samen voortvarend uit te komen is de opgave van deze tijd, maar tegelijkertijd een enorme uitdaging omdat het de afgelopen decennia ook niet echt gelukt is.

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Nederland is bij uitstek een aangeharkt en in cultuur gebracht land. Dat betekent dat alles wat we om ons heen zien ooit bedacht en besloten is. We hebben dus enorm veel invloed op hoe onze omgeving eruit ziet en wat is er nou leuker dan daar aan meewerken?

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

Ik woon zelf in Utrecht wat een soort knooppunt is tussen de veenweiden ten westen, de Utrechtse heuvelrug ten oosten en de rivierdelta ten zuiden van de stad. Die diversiteit om te kiezen voor een ander landschap in elke windrichting vind ik prachtig, maar stiekem blijf ik het Zuid-Limburgse Heuvelland toch het mooiste deel van Nederland vinden.

Wat is uw grootste ergernis over het omgevingsdomein?

Dat het toch erg lang duurt voordat we beseffen dat niet alles kan.

In de rubriek ‘In Beweging’ houden wij u op de hoogte van promoties en andere carrièrestappen binnen het domein van de fysieke leefomgeving en duurzaamheid. Bent u ook in beweging? Laat het ons weten! Geef het door via sandra@berghauserpont.nl, wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen