Amsterdam voert per 1 januari 2024 de tijdelijke crisismaatregel herijking grondprijzen in. Ontwikkelende partijen kunnen de gemeente v om vragen om eerder afgesproken grondprijzen in contracten opnieuw te beoordelen. Dat moet de woningbouw aanjagen.
De hoge rente en stijgende kosten raken de bouw, en dat laat ook Amsterdam niet ongemoeid. De hoofdstad loopt dit jaar minstens 2.300 woningen achter op de woningbouwambities.
Daarom wordt een noodmaatregel uit de kast getrokken: herijking van grondprijzen. Ontwikkelende partijen kunnen in 2024 eenmalig verzoeken tot herijking van de overeengekomen grondprijs, zodat dit leidt tot een actueel marktconform niveau van de grondprijzen van woningen en commercieel vastgoed.
Dit is potentieel gunstig voor de ontwikkelende partij, omdat dit kan leiden tot lagere grondprijzen. De verlaging van de grondwaarde is wel aan een maximum gebonden.
Het aanbod is geldig voor overeenkomsten uit transformatieprojecten, tenders of 1-op-1-uitgiftes (exclusiviteitsovereenkomsten), waarbij de overeenkomst vóór 1 januari 2024 is afgesloten en de erfpachtaanbieding nog niet is geaccepteerd.
Ook moet het bouwplan vergevorderd zijn met minimaal een goedgekeurd voorlopig ontwerp. Voor tenderprocedures gelden strengere regels, want er mag geen sprake zijn van ‘wezenlijke wijziging’ van de tenderopdracht.